Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com U 101. godini umro Branko Mamula

U 101. godini umro Branko Mamula

Bio je jedna od najvažnijih osoba u SFRJ-u osamdesetih

Umro je Branko Mamula, bivši admiral flote JNA i jedna od najvažnijih osoba u SFRJ-u osamdesetih. Umro je u 101. godini, a crnogorski mediji kažu da je bio zaražen koronom. Umro je u svom stanu u Tivtu.

Mamula je rođen 30.5.1921. godine u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost u Hrvatskoj. Bio sudionik NOB-a i nositelj Partizanske spomenice 1941. Nakon Drugog svjetskog rata obavljao je visoke funkcije u JNA, isključivo u mornarici, piše Index.

U lipnju 1979. godine postao je načelnik Generalštaba JNA, a 1982. godine postao je savezni sekretar za narodnu obranu. Branko Mamula nije bio popularan u Hrvatskoj osamdesetih zbog svoje pozicije i stavova koji su bili protiv hrvatske neovisnosti.

U jednom intervjuu prije deset godina Mamula je rekao kako JNA nije trebala napadati Vukovar već je odmah trebala krenuti na Zagreb.

- Vukovar se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva pravca stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati kasarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo rađeno - rekao je u razgovoru za beogradsku Politiku Branko Mamula 2011. godine.

U velikom razgovoru za Politiku koji je išao u dva dijela, Mamula zaključuje kako su Slovenija i Srbija pokrenule mehanizam razbijanja Jugoslavije, no da problemi odnosa sa Slovenijom nisu ležali u vojsci već su problemi  bili u uređenju države.

- JNA je postala poligon sudara različitih koncepcija što je jugoslovenska država, i kako je treba urediti - kazao je tada Mamula dodajući kako je JNA krajem osamdesetih radila sve kako bi zadržala svoj 'općejugoslovenski karakter'. Svaka asimetrija, smatrao je, prema nekoj republici i narodu značila bi prihvaćanje razbijanja zemlje.

- U Srbiji je narod uvijek imao poštovanje prema JNA i to se nije promijenilo ni nakon dolaska na vlast Miloševića - kazao je Mamula prije 10 godina o raspadu Jugoslavije naglašavajući kako je nacionalizam postojao u Hrvatskoj i prije Miloševića, ali je eksplodirao nakon 'mitingašenja i pokušaja njegovog prekrajanja Jugoslavije'.

- Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to uradili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali - smatrao je Mamula dodajući da je po njemu 25. siječanj 1991. godine dan kojim je definitivno počelo rušenje Jugoslavije. Po Mamuli riječ je o tragičnom promašaju JNA s filmom o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku.

- Snimali su film umjesto da spriječe taj uvoz - zaključio je Mamula u razgovoru.

Vaša reakcija na temu