Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Thomas Rüdesheim from Pixabay UDRUGA VeDRA Obilježavanje 80. obljetnice Savezničkog iskrcavanja u Normandiji

UDRUGA VeDRA Obilježavanje 80. obljetnice Savezničkog iskrcavanja u Normandiji

Donosimo program

VeDRA, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista, koja promiče antifašističke vrijednosti i kulturu sjećanja na hrvatski Domovinski rat i otpor nacizmu i fašizmu u Drugom svjetskom ratu, obilježit će 80. obljetnicu iskrcavanja u Normandiji.

'Istovremeno, taj veliki događaj želimo povezati s našim doprinosom pobjedi ostvaren u suradnji sa Saveznicima', kažu.

Obilježavanje će se održati pod naslovom 'Velike obljetnice: 1944.-2024. - Iskrcavanje Saveznika u Normandiji 'Dan D i mi'' 8. lipnja 2024. godine u Splitu.

'Poziv na našu manifestaciju prihvatili su veleposlanici SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Republike Francuske, Kanade i SR Njemačke koji će pozdraviti skup i sudjelovati u ostalim događanjima. Bit će nazočni i predstavnici, gradskih, županijskih i državnih vlasti.

Središnji događaj obilježavanja bit će svečani skup u povijesnoj splitskoj Gradskoj vijećnici s kratkim izlaganjem prof. dr. sc. Tvrtka JakovineTrenutak povijesti: Značaj i važnost iskrcavanja u Normandiji i zaposjedanja otoka Visa i izložba fotografija savezničkog iskrcavanja u Normandiji zajedno s prikazom događaja koji su se istih dana zbivali na našem tlu (saveznici i partizani na Visu).

Uz to, pripremili smo prigodnu svečanost u Gradskoj luci kod broda 'Polaris', preuređenog originalnog američkog tegljača (izgrađenog u brodogradilištu Buffalo, NY) koji je sudjelovao u invaziji na Normandiju, a danas je prenamijenjen za izlete turista.

Konačno, na Gradskom groblju u Trogiru položit će se vijenac na grob Hrvata Marina Bakicepripadnika američke 5. specijalne inženjerijske brigade koji je poginuo prvog dana invazije, 6. lipnja 1944., čije je posmrtne ostatke vojska SAD nakon rata predala rodbini.

Na otoku Visu položit će se vijenac kod spomenika Kraljevskog zrakoplovstva UK i na partizanskome groblju u Komiži', kažu iz Udruge.

Raspored događanja:

Trogir

- 11.00 - Gradsko groblje: polaganje vijenaca na grob Marinka Bakice, trogirskog Hrvata, pripadnika američke 5. specijalne inženjerijske brigade, koji je poginuo u 29. godini prvog dana invazije na Normandiju, 6. lipnja 1944. godine, tijekom amfibijskog iskrcavanja;

- Sastanak sa gradonačelnikom Trogira

*podnevni polazak iz Trogira za Split

Split

14.00 - Stara gradska vijećnica

Svečano obilježavanje 80. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji

Velike obljetnice: 1944.-2024. - Iskrcavanje Saveznika u Normandiji 'Dan D i mi'

- Pozdravna i prigodna obraćanja: organizator, veleposlanici i gosti;

- Trenutak povijesti: Značaj i važnost iskrcavanja u Normandiji i zaposjedanja otoka Visa, izlaganje prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine

15.30 - Podrumi Dioklecijanove palače

Otvaranje izložbe Velike priče: 1944 D – Day i mi (izložba će biti otvorena do 30.lipnja 2024.)

17.00 - Gradska luka

Obilazak povijesnog broda 'Polaris' koji je sudjelovao u invaziji na Normandiju.

Vaša reakcija na temu