Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Upoznajte Med&X, udrugu koja je u Split u više navrata dovodila nobelovce
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Upoznajte Med&X, udrugu koja je u Split u više navrata dovodila nobelovce

U okviru projekta 'Naš grad 2024.' predstavljamo djelovanje organizacija civilnog društva

Udruga Med&X jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljaju najrazličitije društveno važne djelatnosti te koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru drugog izdanja projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Med&X je hrvatska udruga liječnika i studenata medicine osnovana 2021. s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskih biomedicinskih stručnjaka i institucija u tom polju kroz uspostavljanje novih i jačanje postojećih međunarodnih suradnji. Osnivanje udruge svojevrstan je rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada skupine mladih liječnika i studenata koji su za vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu u Splitu organizirali nekoliko znanstvenih konferencija koje su, pak, u ovaj grad dovele više od 2400 sudionika iz brojnih zemalja svijeta te 10 dobitnika Nobelove nagrade.

Danas je aktivna u područjima međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja te društvenih djelatnosti. Na čelu joj je predsjednik dr. Alen Juginović, liječnik koji je trenutno zaposlen kao postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u SAD-u, gdje se bavi istraživanjem utjecaja kvalitete spavanja na zdravlje.


Alen Juginović, foto: Dalibor Gabela

'Udruga je od osnivanja realizirala dva izdanja Međunarodne konferencije 'Plexus' - u rujnu 2022. i 2023. godine u prostorima Hrvatskog doma u Splitu. Cilj je konferencije omogućavanje mladim biomedicinskim stručnjacima umrežavanje s drugim kolegama kao i s liderima iz njihovog područja, slušajući karijerne savjete i primjere izvrsnosti. Time konferencija snažno doprinosi znanstvenom networkingu, odnosno uspostavljanju novih znanstvenih međunarodnih suradnji. 

U dvije godine okupila je četiri dobitnika Nobelove nagrade te druge uvažene predavače poput glavnog medicinskog direktora tvrtke Microsoft, glavne znanstvenice Svjetske zdravstvene organizacije, medicinskog direktora nogometnog kluba Real Madrid i brojnih drugih. Zabilježila je oko 400 sudionika iz više od 25 zemalja svijeta', istaknuli su predstavnici udruge.

Na upit o aktualnima, uzvratili su kako je trenutno fokus na projektu 'Med&X Accelerator'. Za cilj ima omogućiti hrvatskim studentima medicine kratkotrajni boravak u inozemstvu na elitnim znanstvenim institucijama i bolnicama kako bi usavršili najnovija znanja i vještine iz područja biomedicine. 

'Uspostavljajući suradnje s institucijama kao što su Cleveland Clinic, Harvard Medical School, Massachussetts General Hospital i slični, udruga Med&X pruža jedinstvenu priliku mladima da provedu ljeto za vrijeme studija učeći od najboljih. Time želimo doprinijeti stvaranju konkurentnih budućih stručnjaka iz područja biomedicine, koji će po povratku u Hrvatsku biti zajmovi razvoja institucija na kojima će u budućnosti raditi', obrazložili su.

Paralelno su u tijeku pripreme za iduće izdanje konferencije 'Plexus'. Održat će se u prosincu 2024. u Zagrebu. 

'Udruga je formirana s ciljem kontinuirane realizacije i unaprjeđenja dvaju projekata - Međunarodne konferencije 'Plexus' te 'Med&X Acceleratora'. Oba su koncipirana na bazi same svrhe udruge. Na određen način sve aktivnosti koje provodimo i koje planiramo mogu se svesti pod kapu ta dva 'glavna' projekta', napomenuli su predstavnici. 

Promjene, pak, koje zagovaraju primarno su usmjerene na unaprjeđenje međunarodne suradnje hrvatskih znanstvenika i kliničkih institucija u području biomedicine. Vjeruju, naime, kako bi tako doprinijeli ne samo razvoju biomedicinske znanosti u Hrvatskoj, već kako bi došlo i do niza, prema njihovim riječima, značajnih kaskadnih promjena koje bi se odrazile na cjelokupno društvo u Hrvatskoj. 

'Time se ponajprije referiramo na povećanje konkurentnosti hrvatskih stručnjaka u ovom području, ali isto tako i jačanje transfera najnovijih znanja i vještina iz inozemstva u Hrvatsku. Među brojnim sektorima koji bi osjetili pozitivne promjene ističemo zdravstveni sustav i cjelokupnu kvalitetu zdravstvene skrbi. 

Predlažemo da se navedene međunarodne suradnje realiziraju kvalitetnom i promišljenom vanjskom politikom, stupajući u kontakt upravo s Hrvatima i Hrvaticama koji su zaposleni na elitnim institucijama diljem svijeta. Time ne samo da značajno povećavamo mogućnost ostvarivanja suradnje, već stvaranjem dodatnih poveznica s domovinom ujedno jačamo nacionalni identitet hrvatske dijaspore', naznačili su. 

Dodajmo kako se Med&X financira iz javnih izvora kroz suradnju s predstavnicima lokalne, regionalne i nacionalne vlasti. Njeni su predstavnici ovom prigodom izrazili zahvalnosti svim čelnicima tijela s kojima su dosada surađivali - jer su prepoznali njihove vrijednosti i ciljeve te poduprli njihove aktivnosti. Dodatni su izvori financiranja i članski doprinosi te donacije privatnih fizičkih i pravnih osoba.

Građani zainteresirani za rad udruge mogu se obratiti predstavnicima preko e-mail adrese info@medx.hr.

Vaša reakcija na temu