Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIKI ČETVRTAK U procesiji Za križen na Hvaru večeras će sudjelovati i premijer Plenković

VELIKI ČETVRTAK U procesiji Za križen na Hvaru večeras će sudjelovati i premijer Plenković

Od 22 sata u Svirču

Premijer Andrej Plenković, porijeklom Hvaranin, sudjelovat će u ovogodišnjoj procesiji Za križen. Od 22 sata bit će dijelom povorke koja kreće iz mjesta Svirče, priopćeno je iz Vlade.

Procesija Za križen obred je pobožnosti i izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara. To je obred koji se u neprekinutom nizu odvija već više od pet stoljeća.

U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak procesija povezuje 6 mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istovremeno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu s križonošom koji nosi križ (težak do 18 kilograma) u znak zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. 


Procesija se zaustavlja u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu. Procesija tijekom 8 sati prođe oko 25 kilometara. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Procesija Za križen duboki je narodni iskaz odanosti tradicionalnim vrijednostima.

Ova se procesija od 2009. godine nalazi se na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine.

Na put kroz samo srce otoka Hvara križonoše iz šest mjesta kreću bosi ili samo u čarapama. Odluče li se za čarape, one se za ovu priliku posebno pletu od ovčje vune te ostaju kao uspomena, a križonoše se na kraju u njima i ukopaju. Za one koji odluče križ nositi bosonogi, ova odluka često je znak pomicanja vlastitih granica, ali i osobnog zavjeta. 

Vaša reakcija na temu