Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlasnici zemljišta na Marjanu nisu zadovoljni prvom radionicom o Planu upravljanja

Vlasnici zemljišta na Marjanu nisu zadovoljni prvom radionicom o Planu upravljanja

'Umjesto dijaloga s dionicima - opet Pejnovićev monolog'

Vlasnici zemljišta na Marjanu kažu kako je prva radionica za Plan upravljanja PŠ Marjan održana u duhu zastrašivanja i netransparentnosti. 

'Dionike, koji su bili podijeljeni u četiri grupe nadzirala su dva čuvara prirode i dva policajca. Ravnatelj JUPŠM Marko Pejnović vodio je radionicu s pozicije facilitatora. Podsjećamo, facilitator je stručna osoba čiji je zadatak uskladiti i pomiriti razmišljanja dionika prostora čiji se interesi i mišljenja sukobljavaju. Marko Pejnović niti je stručan, niti je nepristran. Do njega je kao gazda iz sjene svim radionicama sudjelovao Srđan Marinić, prvo u ulozi predsjednika Društva Marjan, a poslije je zastupao Grad Split', poručuju vlasnici.

Ističu kako JUPŠM unatoč preporuci Ministarstva zaštite okoliša ne planira mijenjati nezakonitu zonaciju, ne planira dijalog s dionicima.

'Upravo suprotno. Pejnović je rekao da s dionicima koji 'krše' zakon ne želi pričati. Prema njegovom razmišljanju, koje smo više puta imali prilike čuti, u prekršaju je svatko tko ima privatno vlasništvo na Marjanu, a tamo ne sadi borovu šumu. Jedina stručna osoba od svih prisutnih na radionici bila je Vida Zrnčić (biologinja) iz udruge Sunce, koja je u nekoliko navrata i smirivala strasti, ali i pokazala i Javnoj ustanovi i našoj udruzi kako bi prave dioničke radionice trebale i mogle izgledati', navode oni te naglašavaju kako su oni za dijalog.

'Javna ustanova na našem zemljištu ne može provoditi zaštitu, ali ako dođe do dogovora vlasnici će sami provoditi zaštitu. Da bi se dogovor ostvario želimo na sljedećim dioničkim radionicama razgovarati o novoj zonaciji, o stručnoj podlozi, prometovanju, poljoprivredi i poljoprivrednoj vodi, tipskim poljskim kućicama, gustirnama, održavanju putova i predviđenim obeštećenjima vlasnika kojima su njihova prava ograničena zbog primjene Zakona o zaštiti prirode, a sve u skladu sa zakonima koji vrijede i na svim ostalim zaštićenim područjima u RH', zaključuju.

Vaša reakcija na temu