Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VRIJEME ZA BLAGDANE Vjetrovito i iznadprosječno toplo

VRIJEME ZA BLAGDANE Vjetrovito i iznadprosječno toplo

Temperature bi mogle do 28 stupnjeva

Duboka ciklona stacionira nad Atlantikom zapadno od Irske i prostire se do Sredozemnog mora. Uz nju povezani frontalni sustavi nalaze se zapadno od Alpa, a jedan je noćas prešao preko zapadnog Balkana i premješta se prema Crnom moru djelujući još na vrijeme nad istočnim i južnim dijelom Balkanskog poluotoka. Nalazimo se na prednjoj strani ciklone uz prevladavajuće jugozapadno strujanje po visini i u prizemlju te se nastavlja pritjecanje vrućeg saharskog zraka koji se nad Sredozemnim morem puni vlagom te nad naše područje dolazi kao vlažna topla zračna masa, prognoza je Bojana Lipovšćaka za N1.

U protekla 24 sata do 40 litara kiše na četvorni metar izmjereno je u Lici, Gorskom Kotaru i Dalmatinskoj zagori. Kiša je isprala saharski pijesak iz atmosfere te su jutros mnoge površine bile prekrivene žutom bojom pijeska.

Danas će biti promjenjivo oblačno i vjetrovito. Kišu prognozira u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru. Mjestimice poslijepodne jači razvoj konvektivne naoblake uz pljusak i rijetku grmljavinu. Više sunčanog vremena bit će u Slavoniji i Baranji te na srednjem i južnom Jadranu. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan lebić i oštro, a na južnom Jadranu jugo. Jutros su temperature zraka bile oko 9 u unutrašnjosti, a na Jadranu oko 12 °C. Tijekom dana najviše dnevne temperature zraka bit će iznadprosječno visoka od 15 do 22 °C.

U petak pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku. Rijetki pljuskovi mogući su u gorskim krajevima i na Kvarneru. Puhat će jak lebić i oštro, a na južnom Jadranu jugo. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti oko 9, na Jadranu oko 12, najviše dnevne od 19 do 25C.

Za vikend pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo vrijeme. U istočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu moguće su temperature i do 28°C. Uz povremeno umjerenu naoblaku u nedjelju na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar.

Vaša reakcija na temu