Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ronald Carreño from Pixabay Za subvencije poduzetnicima i obrtnicima najviše izdvojili Pula i Kaštela

Za subvencije poduzetnicima i obrtnicima najviše izdvojili Pula i Kaštela

Evo tko se još ističe

Lani su hrvatski gradovi za subvencije poduzetnicima i obrtnicima izdvojili 6.023.258 eura više nego što je to bio slučaj u 2022. godini, odnosno, ukupno je izdvojeno 27.831.598 eura. Prema udjelu izdvojenih sredstava u gradskom proračunu na prvom mjestu su i ovog puta Kaštela, a prema izdvajanju po stanovniku vodeća je Pula. Gradovi koji su u 2023. (usporedivši je s prethodnom godinom) najviše povećali izdvajanja za ovu namjenu su Split u apsolutnim i  Pazin u postotnim iznosima, piše Gradonačelnik.

I u prošloj godini, koja je zahvaljujući inflacijskim pritiscima i poremećajima u opskrbnim lancima nastavila trend izazovnog razdoblja, naši gradovi poticali su poduzetništvo i obrtništvo putem različitih mjera; od potpora za poduzetnike početnike, samozapošljavanje i zapošljavanje, izradu poslovnih planova, pa do onih namijenjenih nabavljanju opreme, najmu i uređenju poslovnog prostora, stručnom usavršavanju, digitalizaciji poslovanja, ugradnji solarnih panela, itd..

Kako bi se uštedio novac i olakšalo poslovanje, poduzetnicima se 'išlo na ruku' i kroz, primjerice, povlaštene cijene zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za proizvodne pogone, osiguranje i povoljni najam prostora za coworking i edukaciju kao i subvencioniranje kamata na kredite. Uz to, mnogi gradovi ulagali su u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u svojim gospodarskim zonama, ali i sufinancirali  brojne manifestacije, sajmove i ostale vrste događanja kako bi malim poduzetnicima i obrtnicima omogućili što veću vidljivost i promociju te potaknuli njihovu konkurentnost na domaćem i  stranim tržištima.

Prošle godine ukupno su 104 grada izdvojila sredstva za potpore poduzetnicima i obrtnicima, a od toga 41 grad više od 10 eura po stanovniku, njih 15 više od 20 eura dok je među 10 najbolje rangiranih gradova izdvojeno od 24,23 do 58,50 eura per capita. Na prvom je mjestu Pula s iznosom od 58,50 eura, a slijede je Kaštela koja su dala 56,78 po stanovniku. Treći je Poreč s 49,43 eura, niz nastavlja Solin s 41,54, zatim ide Samobor s 39,84 eura, potom Šibenik koji je izdvojio 37,63 eura. Među top 10 su i mali gradovi Prelog, koji je izdvojio 32,88 te Čabar 31,49 eura. Nakon njih je Ivanec s iznosom od 24,78 eura per capita, a listu zatvara još jedan mali grad, Grubišno Polje, koje je za ovu namjenu izdvojilo 24,23 eura po stanovniku.

Vaša reakcija na temu