Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Herceg ZAJEDNO ZA TROGIR Darko Poljičanin: Sezona je počela, a gradska jezgra je raskopana. Što radi gradska uprava?

ZAJEDNO ZA TROGIR Darko Poljičanin: Sezona je počela, a gradska jezgra je raskopana. Što radi gradska uprava?

U nedjelju se održavaju izbori za mjesne odbore

Povodom izbora za mjesne odbore koji se u nedjelju 7. svibnja održavaju u Trogiru, razgovarali smo s Darkom Poljičaninom, nositeljem koalicijske liste koju predvodi Zajedno za Trogir. 

Darko, prije svega se kratko predstavite i navedite odakle dolazite? 

- Moje ime je Darko Poljičanin. Imam 47 godina. Po struci sam strojarski tehničar. Dolazim iz trogirske stare gradske jezgre odnosno Mjesnog odbora Grad u kojoj sam nositelj liste koalicije Zajedno za Trogir, Hrvatski suverenisti i HSLS. 

U staroj gradskoj jezgri u tijeku su veliki zahvati radi kojih je grad raskopan? 

- Jasno je da je projekt sanacije vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukcije elektroenergetske mreže od kapitalnog značaja za Trogir i apsolutno ga podržavamo, ali je isto tako jasno da cijeli grad živi od turizma i smatramo da je izrazito neodgovorno da se radovima ne nazire kraj umjesto da se radi u barem dvije ako ne i tri smjene. Tu je izostala reakcija mjesnog odbora koji je posredstvom gradske uprave trebao raditi pritisak na izvođača radova. Sezona je počela, a gradska jezgra je raskopana i to je sramotno. Nažalost, očito je politika nezamjeranja razlog zašto se Grad Trogir ne želi usprotiviti građevinarima. Mi želimo Mjesni odbor koji je proaktivan i koji osluškuje potrebe građana! 


Što je s drvenim mostom? 

- Često razgovaram s prijateljima ugostiteljima i susjedima iz stare gradske jezgre koji su zgroženi s činjenicom da drveni most preko foše već treću sezonu nije u funkciji. Tko će nadoknaditi gubitak ugostiteljima u predjelu Pašike koji uredno plaćaju štekate, a otežano im je poslovanje? Također, drveni most je omogućavao brži pristup stanarskom parkingu kojem se sada mora pristupiti puno dužom rutom što je problem izrazito u zimskim kišnim mjesecima. Zašto se barem izvan sezone za stanare nije otvorio parking na Fortinu? 

Ima li stara gradska jezgra problem s depopulacijom? 

- Nažalost i Trogir slijedi sudbinu mnogih povijesnih gradova i u izvansezonskim mjesecima gubi dušu. U suradnji s Gradom Trogirom, potrebno je donijeti Plan upravljanja starom gradskom jezgrom s ciljem očuvanja autentičnosti povijesnog lokaliteta od svjetskog značaja. Grad osim arhitekture čine i ljudi, a na nama je da ih zadržimo i da im omogućimo što kvalitetniji život u UNESCO-vom Trogiru.


Kako vidite Mjesni odbor Grad ako vam građani daju priliku? 

- Mjesni odbor do sada nije bio aktivan što je najviše došlo do izražaja prilikom ne oglašavanja oko drvenog mosta i raskopanog grada na početku sezone. Mi ćemo to promijeniti! Mjesni odbor mora biti aktivan kao posrednik između problema naših sugrađana i gradske uprave. Smatram da je napokon sazrelo vrijeme da priliku dobije treća opcija!

Vaša reakcija na temu