Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAPELO UREĐENJE BOTANIČKOG VRTA Neke biljke nisu se mogle uvesti u EU, građevinska inspekcija u nadzoru zbog bazena

ZAPELO UREĐENJE BOTANIČKOG VRTA Neke biljke nisu se mogle uvesti u EU, građevinska inspekcija u nadzoru zbog bazena

Pozicija je vrhunska, no preostalo je još dosta posla

Jedna od kapitalnih investicija na Marjanu, novouređeni Botanički vrt kasni s otvaranjem pa smo se raspitali u Gradu Splitu gdje je zapelo. Pitali smo i za dolazak građevinske inspekcije u nadzor zbog bazena. 

U Državnom inspektoratu su nam potvrdili da je u tijeku nadzor, dok u Banovini kažu da su odobrili produljenje radova do kraja travnja te da se radi na otklanjanju nedostataka na objektu. Potvrdili su i dolazak građevinske inspekcije, a kažu da će Botanički vrt biti otvoren nakon tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole. Nismo uspjeli doznati kada bi to moglo biti. 

Projekt hortikulturnog uređenje izradio je Agronomski fakultet u Zagrebu, a cijena uređenja je skočila četiri puta. EU će sufinancirati samo početni iznos od 3,2 milijuna kuna s PDV-om koji je prijavljen na natječaj, a ostatak do 13,2 milijuna kuna s PDV-om, koliko će po zadnjem koštati uređenje vrta, financira Grad Split.

Početni iznos uređenja procijenjen je po podacima voditelja Botaničkog vrta s PMF-a i studije uređenja park šume Marjan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. 

'Bespovratna sredstva računaju se na prijavljeni iznos iz projektne prijave, dok sve ostale troškove kojima se osigurava cjelovitost i funkcionalnosti aktivnosti, bilo da je riječ o radovima, uslugama i opremi koja izvorno nije bila previđena, a potrebna je, bilo da je riječ o porastu cijena uslijed protoka vremena, pokriva investitor o vlastitom trošku. 

Grad Split je proveo postupak javne nabave. Ugovorena vrijednost radova je 9,2 milijuna kuna bez PDV-a, dok je vrijednost ugovora s dodacima 10,6 milijuna kuna bez PDV-a. Dodaci ugovoru sklapaju se za troškove koji nisu bili predviđeni ponudbenim troškovnikom, a bili su nužni za izvršenje ugovora, o čemu se očituje stručni nadzor. Konačna vrijednost radova bit će poznata nakon dostavljene okončane situacije u kojoj se obračunavaju i iskazuju stvarno ugrađene količine po cijenama koje je izvođač ponudio u postupku javne nabave', kažu u Banovini. 

Kako smo već izvijestili, izvođač radova, tvrtka TEH gradnja, za nabavu biljnog materijala angažirao je Cvjetka, tvrtku bivšeg šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića i ravnatelja Lučke uprave Split. Ugovorena vrijednost nabave iznosi 1,2 milijuna kuna bez PDV-a i sastavni je dio ugovora s tvrtkom TEH gradnja. 

Cvjetko je nabavio većinu specificiranih biljaka, no ne sve. 

'Neke od biljaka nije bilo moguće nabaviti, što zbog nedostupnosti, što zbog zabrane uvoza na teritorij EU. Točan iznos nabavljenog sadnog materijala bit će iskazan okončanom situacijom', kažu u Banovini.

Zamijetili smo dosta egzotičnih primjeraka, neki bojom i oblikom poprilično odudaraju od okoline. Sporni bazen djeluje zaista otužno. Gomila betona iznad samog bazena vjerojatno će biti problematična za inspekciju, a neko rješenje će se svakako morati pronaći za rupu uz bazen koja je također puna mutne vode. Biljke se nisu baš snašle u toj bari, što je šteta jer je uz bazen i napravljen sjajan vidikovac s vjerojatno najboljim pogledom u Splitu.

Botanički vrt ima i malu specifičnost, a to je da uz kućicu u kojoj je smješteno Društvo Marjan ima i jedan stambeni objekt koji, jasno, kao takav nije nikada bio zamišljen. Do kuće vode stube, a na balkonu stoji veliki njemački ovčar.

Premda je Botanički vrt još u fazi završnih radova, za našeg posjeta nismo primijetili radnike, ali jesmo par sugrađana koji su se prošetali lijepo uređenim stazama.

Vaša reakcija na temu