Osim po karakterističnom okusu, masline se ističu i bogatstvom vitamina i minerala koje sadrže, što ih čini važnim prehrambenim sastojkom. Od davnina se masline koriste kao lijek za mnoge bolesti, čak za više od 60 različitih.
Visok udio vitamina E čini masline važnim antioksidansom koji je ključan za očuvanje zdravlja organizma. A od lišća ove biljke priprema se čaj koji ima iznimne zdravstvene prednosti.
Recept za čaj od maslinovog lista
Listove čaja najbolje je brati u proljeće dok su mladi. Nakon branja, listove je potrebno oprati i osušiti na zraku, a zatim pohraniti u zatvorenu posudu dalje od izravne sunčeve svjetlosti.
Za pripremu čaja upotrijebite 15 do 20 osušenih listova masline na 300 mililitara vode. Zakuhajte vodu, dodajte listove i kuhajte ih zajedno 2 do 3 minute.
Nakon toga ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta, nakon čega ih izvadite. Čaj se može piti topao ili hladan, s dodatkom meda, limuna ili bez.
Najbolje je piti ovaj čaj svakodnevno kako biste osjetili poboljšanje kod raznih zdravstvenih problema. Maslinovo lišće ima širok raspon prednosti, uključujući pomoć kod upale pluća, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, infekcija urinarnog trakta i sprječavanje gljivičnih infekcija.
Također, sastojci prisutni u lišću masline jačaju imunitet, djeluju antivirusno, antiparazitno, antibakterijski i antigljivično. Ovi listovi doprinose regulaciji krvnog tlaka, stabilizaciji razine šećera i kolesterola, prenosi Krstarica.com.
Čaj od lista masline preporučuje se i kao preventiva protiv navedenih bolesti. Okus ovog čaja je blag, s tek suptilnom gorčinom.
Nedavna istraživanja potvrdila su da čaj od maslinova lista sadrži više antioksidansa čak i od zelenog čaja, što ga čini jednim od najzdravijih čajeva na svijetu.