Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay HUBOL: Samo sud i DORH imaju zakonsku mogućnost za trenutno suspendiranje liječničke licence

HUBOL: Samo sud i DORH imaju zakonsku mogućnost za trenutno suspendiranje liječničke licence

'Javnost s pravom očekuje visoko etičko i profesionalno postupanje liječnika'

'Najoštrije osuđujemo svako neetičko ponašanje liječnika kao i svako kazneno djelo liječnika. HUBOL izražava zgražanje nad svakim nanošenjem štete pacijentima koje ujedno i narušava povjerenje pacijenata u medicinsku struku. Javnost s pravom očekuje da svi zdravstveni djelatnici postupaju u skladu s najvišim etičkim, profesionalnim i zakonskim standardima', poručuju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

U vezi s nepravomoćnom presudom protiv ginekologa iz Osijeka, ističu kako razumiju zabrinutost i ogorčenje javnosti. 

'Međutim, važno je napomenuti da u slučajevima kada se vode kazneni postupci protiv nekog liječnika jedino sud i državno odvjetništvo imaju zakonsku mogućnost donijeti mjeru koja odmah tj. dok sudski postupak traje, rezultira prestankom obavljanja liječničke djelatnosti', naglašavaju. 

Naime, sukladno Zakonu o kaznenom postupku državni odvjetnik prije podizanja optužnice, a sud tijekom kaznenog postupka, mogu donijeti tzv. mjeru opreza zabrane obavljanja djelatnosti (čl. 98. Zakona o kaznenom postupku). Takva mjera stupa na snagu odmah i na temelju takve mjere odmah se suspendira liječnička licenca te se suspendira liječnika s radnog mjesta. Mjera opreza zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je nekoliko puta u proteklim godinama tijekom kaznenih postupaka koji su se vodili protiv liječnika. 

'Ova mjera, koja se može donijeti u bilo kojem trenutku postupka sve do upućivanja liječnika na izvršenje kazne, koliko je HUBOL-u poznato, nije donesena u slučaju osječkog ginekologa.
Osječki ginekolog nije član naše udruge, a svaka udruga može stegovno postupati samo spram vlastitih članova', poručuju iz HUBOL-a.

Vaša reakcija na temu