Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tomáš Sova from Pixabay Kirurzi obavili zahvat na 9300 kilometara udaljenom pacijentu pomoću - kontrolera za PlayStation

Kirurzi obavili zahvat na 9300 kilometara udaljenom pacijentu pomoću - kontrolera za PlayStation

Nevjerojatan podvig

Kontroleri igraćih konzola već su se koristili u različite svrhe - od upravljanja dronom i automobilom do, naravno, igranja videoigara. No, znanstvenici sa kineskog Sveučilišta u Hong Kongu i ETH Zürich otišli su korak dalje i koristeći kontroler za igraću konzolu obavili operaciju.

To samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da u trenutku operacije udaljenost između kirurga koji je koristio kontroler i pacijenta nije iznosila čak 9300 kilometara. Naime, kirurzi u Švicarskoj uspješno su obavili endoskopiju na živoj (i zdravoj) svinji koja je ležala na operacijskom stolu u Hong Kongu, javlja Zimo.

Kako ističu znanstvenici, to bi mogao biti prvi i važan korak za obavljanje operacija na daljinu i na ljudima.

U studiji objavljenoj u časopisu Advanced Intelligent Systems, znanstvenici su objasnili kako su iskoristili kirurškog robota i magnetski endoskop u Hong Kongu, koji je bio spojen kroz WebSocket protokol za razmjenu podataka u stvarnom vremenu, s kontrolerom u Zürichu. Švicarski kirurzi cijeli su postupak nadzirali zahvaljujući video vezi.

Magnetski endoskop opremljen je nizom magneta po svojoj dužini tako da se njime upravlja promjenom magnetskog polja izvan tijela pacijenta. Upravo su to iskoristili kirurzi i koristeći stari PlayStation 3 Move wand, odnosno palicu, uspjeli odraditi zahvat. U drugim primjerima koristili su i kontroler PlayStation 5.

Tijekom zahvata liječnici iz Švicarske uspjeli su obaviti endoskopiju i čak uzeti uzorke za biopsiju iz svinjskog želuca.

Dosad je takav tip medicine na daljinu najviše ograničavalo kašnjenje u prijenosu podataka. Zahvaljujući novim tehnologijama to je kašnjenje smanjeno na manje od 300 milisekundi, što znači da je uređaj reagirao gotovo odmah na kirurgovo upravljanje.

Tim kaže da uspjeh eksperimenta pokazuje da bi se operacije na daljinu uskoro mogle izvoditi na ljudima, pogotovo u područjima gdje nedostaje određenih specijaliziranih liječnika. Roboti se već koriste u operacijskim dvoranama za precizne operacije srca, očiju i mozga. No u kombinaciji s operacijama na daljinu to čak može uključivati ​​i operaciju astronauta u svemiru.

Vaša reakcija na temu