Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ključan je borac protiv osteoporoze te zaštitnik srca i mozga

Ključan je borac protiv osteoporoze te zaštitnik srca i mozga

Nadoknadite ga uz devet namirnica

Vitamin K je esencijalni vitamin topiv u mastima, a njegova je uloga izuzetno važna kad su u pitanju zdravlje kostiju, srca i mozga. Osim toga, vjeruje se da pomaže u zaštiti od raka dojke, potiče metabolizam te je općenito među glavnim vitaminima uključenim u procesu mineralizacije kosti te zgrušavanja krvi, piše Živim.

Zdravstvena stanja i deficit vitamina K

Ipak, mnogi su u deficitu s ovim vitaminom, a da toga nisu ni svjesni, stoga je dobro obratiti pažnju na čimbenike rizika koji mogu biti uzrok nedostatka. 

U njih ubrajamo:

-  Lošu prehranu: prehrana koja je siromašna cjelovitim, nutritivno hranjivim tvarima plodno je tlo za deficit vitamina K

-  Crijevne bolesti: sindrom iritabilnog crijeva, celijakija te ostale upalne bolesti crijeva mogu otežati funkciju tijela u apsorpciji vitamina K

-  Loše zdravlje crijeva: budući da vitamin K proizvode zdrave bakterije u probavnom traktu, svaki disbalans u zdravlju crijeva može rezultirati smanjenom sposobnošću tijela da apsorbira ili pak proizvede dovoljno vitamina K.

-  Lijekovi: poput onih za snižavanje kolesterola, razrjeđivanje krvi ili dugotrajna upotreba antibiotika mogu povećati rizik od nedostatka.

Svaki manjak ovog vitamina osim već nabrojenih rizika također može dovesti i do osteoporoze. Među najčešćim simptomima nedostatka vitamina K ubrajamo:

-  Obilne i bolne menstruacije
-  Pretjerano krvarenje (poznato je ono iz nosa)
-  Lako stvaranje i pojava modrica
-  Krvarenje u gastrointestinalnom traktu
-  Krv u mokraći ili stolici
-  Gubitak gustoće kostiju

Kako nadoknaditi ovaj vitamin?

Namirnice koje su bogate vitaminom K su sljedeće:

-  Govedina - a posebno goveđa jetrica odličan su izvor vitamina K koja će vas uz to održati i sitima
-  Grožđe - budući da mu je sezona, konzumacijom ovih boba kao ukusan međuobrok osim slatkoće na nepcima, svome tijelu ćete pružiti i značajnu količinu vitamina K
-  Maslinovo ulje - ovo blagotvorno ulje je doista dobro za sve, sadrži brojne nutrijente poput zdravih masnoća, vitamina E, ali i K koji će doprinijeti cjelokupnom zdravlju organizma
-  Mrkva - grickanjem mrkve i to sirove u tijelu ćete između ostalog pružiti i vitamin K. Samo pola šalice osigurat će devet posto dnevne vrijednosti ovog vitamina.
-  Indijski oraščići - oko 30 grama ovih orašastih plodova osigurat će 10 mcg vitamina K, prenosi Healthline
-  Salata - kristalka je posebno bogata ovim vitaminom, navodi WebMed. Osim što će pomoći kod problema zgrušavanja krvi, ova je salata odlična i kad je u pitanju održavanje normalne tjelesne težine
-  Bamija - poznata i pod nazivom okra prepuna je vitaminom K i odličan je saveznik u borbi protiv osteoporoze
-  Nar ili šipak - sazrijeva početkom jeseni, a njegove crvene i sočne bobice, među ostalim dobrobitima, sadrže i značajnu količinu vitamina K
-  Brokula - osim bogatstva vitaminima A i C, brokula je puna vitaminom K te pripada poželjnoj skupini namirnica koje je korisno jesti svakodnevno, a osobito kada ste u vitaminskom deficitu

Zastupljenost vitamina K1 i K2

Razlikujemo vitamin K1 i K2. Prvi je obilno zastupljen u već spomenutim namirnicama biljnog porijekla, a još ih možemo pronaći u kelju, kupusu, špinatu, grašku, radiču, peršinu, rikuli, cvjetači, grahu, šparogama, kadulji i suhom bosiljku. Vitaminom K bogato je i voće poput avokada, kivija, kupina, malina ili grejpa, a ima ga i u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Vitamini K2 i D

Vitamin K2 nalazimo se u hrani životinjskog podrijetla, poput spomenute govedine, a posebno jetre, u siru i ribi, naročito u tuni konzerviranoj u ulju. Poznato je da je uzimanje vitamina D dobro za imunosni sustav, dok vitamina K smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, zanimljivo je, što potvrđuju i studije da suplementiranje oba vitamina dodatno poboljšava mineralnu gustoću kostiju, odnosno, igraju ključnu ulogu u metabolizmu kalcija.

Vaša reakcija na temu