Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NUTRICIONIST SAVJETUJE Ove četiri zdrave namirnice za grickanje mogu smanjiti rizik od srčanog udara

NUTRICIONIST SAVJETUJE Ove četiri zdrave namirnice za grickanje mogu smanjiti rizik od srčanog udara

Donosimo popis

Mnogi ljudi vole grickati tijekom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija. Grickanje se obično povezuje s nezdravim namirnicama poput čipsa, kokica, keksa i slične hrane. Sve te namirnice sadrže zasićene masti, dodani šećer i natrij koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, stoga bi se u prehranu trebalo uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickanjem te istovremeno pozitivno utjecati na zdravlje, piše Index.

Nutricionist Siddhant Bhargava izdvojio je primjere nekoliko namirnica koje možemo grickati, znajući da činimo korist cjelokupnom zdravlju tijela. Bhargava je izdvojio najbolje namirnice za grickanje, a svatko će sigurno pronaći barem jednu opciju za sebe.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema, oraha, pistacija i druge vrste orašastih plodova, sadrže masti pogodne za zdravlje. Osim masti, orašasti plodovi sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u snižavanju razine lošeg LDL kolesterola te time utječu na smanjeni rizik od razvoja srčanih bolesti.

Sjemenke

Sjemenke su još jedna od namirnica koje mnogi vole, ali ne jedu toliko često. U prehranu treba uključiti namirnice poput chia sjemenki, sjemenki lana i sjemenki bundeve koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utječu na pravilan rad srca, prenosi The Health Shots.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ne utječe pozitivno samo na srce već i na cjelokupno zdravlje. Namirnice poput borovnica, jagoda, malina, kupina i drugih vrsta bobičastog voća bogate su antioksidansima i vlaknima. Ovi spojevi pomažu spriječiti pojavu upala, a samim time i razvoj različitih bolesti. 

Tamna čokolada

Možda će neke iznenaditi što se na popisu nutricionista nalazi i tamna čokolada. Nutricionist preporučuje da odaberemo tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. 'Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca, ali pripazite na kalorije i razinu šećera u čokoladi.' 

Vaša reakcija na temu