Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: U hrani koju jedemo svakodnevno postoje skrivene opasnosti

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: U hrani koju jedemo svakodnevno postoje skrivene opasnosti

Evo koje su to

Ultra-prerađena hrana prisutna je na policama trgovina i često je konzumiramo nesvjesni njezinog negativnog utjecaja na zdravlje.

Nutricionistica Kayla Daniels otkrila je za Daily Mail da je hrana za koju možda mislimo da je zdrava zapravo štetna zbog visokog udjela aditiva i drugih prerađenih sastojaka.

Proteinski jogurti

Iako mnogi vjeruju da proteinski jogurti pomažu u izgradnji mišića, Daniels upozorava da su mnogi od njih puni zgušnjivača, guma i umjetnih sladila. Ovi dodaci poboljšavaju teksturu i okus, ali njihova česta konzumacija može dovesti do inzulinske rezistencije, što povećava rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa.

Biljno mlijeko

Iako se biljno mlijeko često reklamira kao zdravija opcija od kravljeg mlijeka, Daniels ističe da mnoga od tih mlijeka sadrže prerađene sastojke poput rafiniranih ulja i zgušnjivača, često u većim količinama nego što mislimo. Ovi aditivi mogu imati negativan utjecaj na zdravlje ako se prečesto konzumiraju.

Proteinske pločice

Čsto se reklamiraju kao zdrava alternativa čokoladi, ali Daniels objašnjava da su pune umjetnih sladila. Ovi zaslađivači mogu povećati želju za slatkim i poremetiti zdravlje crijeva, otežavajući tijelu borbu protiv bolesti. Također, palmino ulje, koje se često koristi u proteinskim pločicama, ima visok udio zasićenih masti, što povećava rizik od visokog kolesterola i srčanih bolesti.

Shakeovi kao zamjena za obrok

Popularni su među onima koji žele smršavjeti ili jednostavno nemaju vremena za pripremu hrane. Iako se na prvi pogled čine kao praktična opcija, Daniels upozorava da aditivi i zgušnjivači u njima mogu naštetiti zdravlju crijeva, što može dugoročno negativno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Bijeli kruh masovne proizvodnje

Ima mnogo više sastojaka od domaćeg kruha. Dok domaći kruh sadrži samo četiri osnovna sastojka – kvasac, sol, brašno i vodu – industrijski bijeli kruh može imati i do 15 različitih sastojaka. Rafinirano brašno koje se koristi u ovoj vrsti kruha ima manje hranjivih tvari i vlakana od običnog brašna, ističe Daniels, što može utjecati na zdravlje probavnog sustava.

Instant rezanci

Popularna brza hrana, ali i nevjerojatno bogata natrijem, a njegova pretjerana konzumacija može povećati krvni tlak i, dugoročno gledano, povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Nutricionistica Daniels ističe da je važno osvijestiti sastojke koje svakodnevno unosimo u prehranu. Iako su mnogi od navedenih proizvoda praktični, njihova česta konzumacija može imati dugoročne zdravstvene posljedice, stoga je preporučljivo birati prirodnije i manje prerađene opcije kad god je to moguće, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu