Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Od Splita do Honolulua: Sutra starta velika humanitarna utrka 'Race for the Cure'

Od Splita do Honolulua: Sutra starta velika humanitarna utrka 'Race for the Cure'

Oko 4000 sudionika

Humanitarna utrka 'Race for the Cure' i ove godine se održava na splitskoj Rivi i to u nedjelju, 6. listopada s početkom u 11 sati. 

U ovom trenutku, broj sudionika se približio brojci od 4000 ljudi, uz sudjelovanje 230 timova, te uz prikupljena novčana sredstva u iznosu od preko 44.000 eura. 

Riječ je o impresivnoj brojci prikupljenih sredstava i sudionika, koja se približila cilju koji žele postići organizatori Županijske lige protiv raka – Split, a to je kupnja Scalp cooling uređaja, uređaja koji smanjuje opadanje kose prilikom primanja kemoterapije. Cijena samog uređaja je 50.000 eura, dok će se dio sredstava utrošiti i na preglede mamografskim aparatom za žene koje žive na otocima.

'Sretni smo kad vidimo ovako veliki odaziv ne samo Splićana i Splićanki već ljudi iz cijele Hrvatske. Ponosni smo na naše sugrađane i sugrađanke koji su se organizirali u timove, a posebnu zahvalu zaslužuju profesori i djeca iz brojnih škola Splita i okolice, koji su se angažirali oko ove hvalevrijedne humanitarne utrke...', istaknula je tajnica Županijske lige protiv raka - Split Vinka Abramović Muštra.

Naime, u Split sutra dolaze i udruge žena liječenih na dojci iz svih krajeva Hrvatske, od Zagreba, Varaždina, Dubrave, Karlovca, Valpova, Dubrovnika, Omiša, te lokalne udruge Caspera i Klub žena liječenih na dojci Split.

Veliki broj ambasadora i ambasadorica i ove godine podržava 'Race for the Cure' utrku, koja iz godine u godinu, biva prepoznata kao jedan od glavnih događaja u Hrvatskoj tijekom mjeseca listopada. Ovaj mjesec ružičaste boje, posvećen je borbi protiv raka dojke, u sklopu kojeg se organiziraju brojni javni, zdravstveni događaji, s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, te redovitih preventivnih pregleda.

Sudionici utrke, šetači i trkači dosada su  napravili 18 milijuna koraka i tako prešli udaljenost zračnom linijom od Splita do Honolulua, što je za svaku pohvalu uz moto utrke, svakim korakom podržavamo jedni druge. 

Zanimljiv je podatak kako su do sada svi sudionici utrke 'Race for the Cure' koja se trči na razini Europe prešli udaljenost do Mjeseca i to ne jednom, nego čak tri puta.

Niz popratnih događanja u sklopu Healthy sela

U sklopu programa utrke organizirano je i Healthy selo s nizom popratnih događanja za sudionike utrke. Tako će se svi zainteresirane moći informirati o preventivnim programima, izmjeriti svoj tlak, razinu šećera i masnoće u krvi, informirati se o njezi kože te vidjeti što rade žene iz Udruge Caspera - Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke.

Svi oni koji žele ovjekovječiti svoje sudjelovanje na utrci moći će se besplatno fotografirati putem FotoFun kamere, te dobiti fotografiju za uspomenu.

Program 'Race for the Cure'

Program utrke započinje u 9.00 sati sa zabavnim nastupom plesnih skupina DanceBox, TSM, Cheerleadong klub Noa, Sedmi vjetar i Dea Dia. Svi oni koji žele dodatno pripremiti svoje mišiće za trčanje ili hodanje moći će se zagrijati od 10.15 do 10.30 sati, pod vodstvom trenerice Marine Kuzmanić. Kao i prošlih godina, program će svojim promenadnim nastupom, uveličati Orkestar HRM-a te splitske mažoretkinje.

Utrka/šetnja započinje u 11.00 sati uz glazbu Promaya benda i pratnju straže Dioklecijanove vojske, a podjela medalja očekuje se u 11.45 sati, nakon koje će sa zvonika sv. Duje, u znak podrške svim ženama oboljelim od raka dojke, zazvoniti zvona splitskog zaštitnika. 

Voditelji programa su Andrea Viđak Midžor i Nenad Muštra

Program će završiti s koncertom  Silvije i našeg poznatog tenora, Marka Pecotića Pece.

Stablo želja čeka vaše poruke 

Tijekom programa na splitskoj rivi bit će postavljeno i stablo želja – maslina, kao simbol života, na koju će se moći objesiti kartice sa željama te porukama, za sve one koji se bore s rakom dojke. Maslina će nakon utrke biti posađena u krugu bolnice kako bi želje i dalje nastavile rasti. Građani već ostavljaju poruke, a jedna od njih glasi: 'Živjet ću danas i ovdje, na sunčanoj  strani života. Život ću gledati s visoka - Ana'.

Vaša reakcija na temu