Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: KBC Sestre Milosrdnice Prvi put u Hrvatskoj odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Prvi put u Hrvatskoj odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Onkološki odjeli u svijetu to koriste već unazad tri godine

Moderna tehnologija nije zaobišla ni Hrvatsku pa tako iz KBC-a Sestre milosrdnice izvještavaju o zahvatima koje je izveo - robot.

Kako kažu, po prvi puta izvedeni su zahvati ablacije i biopsije tumora pomoću robotske ruke.

Sve se napravilo na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju na kojoj je voditelj Klinike dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije.

'Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta. Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata', objašnjavaju u priopćenju.

Dodaju da onkološki odjeli u svijetu to koriste već unazad tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi.

Prepoznati kao centar izvrsnosti, ovom Odjelu intervencijske radiologije KBC-a osigurana je nova tehnologija kako bi imali sve mogućnosti i prednosti ovog sustava. Planirano je da se u budućnosti koristi kod većine onkoloških pacijenata.

Vaša reakcija na temu