Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Sokol traži povećano financiranje za mentalno zdravlje: 'Treba ga učiniti prioritetnim'

Sokol traži povećano financiranje za mentalno zdravlje: 'Treba ga učiniti prioritetnim'

'46 posto građana EU-a iskusilo je emocionalni ili psihosocijalni problem poput osjećaja depresije ili tjeskobe'

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja - na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu - zastupnici su raspravljali o stanju mentalnog zdravlja u Europskoj uniji. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je i koordinator Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za zdravstvo. 

Pozvao je pritom na donošenje sveobuhvatne strategije o zdravlju mozga koja će uključivati i mentalne bolesti.

'Prema istraživanju Eurobarometra, 46 posto građana EU-a iskusilo je emocionalni ili psihosocijalni problem poput osjećaja depresije ili tjeskobe u proteklih godinu dana, a 89 posto Europljana smatra da je promicanje mentalnog zdravlja jednako važno kao i promicanje tjelesnog zdravlja. Ipak, briga o mentalnom zdravlju još uvijek je u mnogim sredinama tabu tema - ona o kojoj se javno ne govori i koja izaziva osudu okoline. 

Upravo zato danas, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, važno je promicati brigu o mentalnom zdravlju. To je posebno važno među mladima koji se svakodnevno nalaze pod teretom financijskih briga, nesigurnosti u pogledu priuštivog stanovanja, ali i pod teretom lažnih vrijednosti i virtualnog svijeta koji se prikazuje na internetu. Nakon COVID-a mentalno zdravlje postala je jedna od najvažnijih tema u Brusselu i Strasbourgu. 

Danas se o pitanjima poput mentalnog zdravlja mladih, preopterećenosti i burnouta na radnom mjestu te zaštiti mentalnog zdravlja onih najranjivijih napokon otvoreno govori i ovdje u europskim institucijama. Na tragu toga, Europska komisija prošle godine predstavila je Komunikaciju o sveobuhvatnom pristupu mentalnom zdravlju. To je pravi, ali ne i dovoljan korak za rješavanje problema. 

Potrebno je donijeti sveobuhvatnu strategiju o zdravlju mozga koja će uključivati mentalne bolesti. U odnosu na dokument iz 2023., ona mora imati ambicioznije ciljeve, konkretnija mjerila za mjerenje rezultata, vremenske okvire i - a to je najvažnije - bitno povećano financiranje. Mentalno zdravlje neodvojivo je od tjelesnog i zato mu je važno posvetiti pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim u ovom mandatu', kazao je Sokol.

Vaša reakcija na temu