Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube SVEUČILIŠTE U ZADRU Na Odjelu sestrinstva počela specijalizacija sestara i tehničara za veću ovlast i plaće

SVEUČILIŠTE U ZADRU Na Odjelu sestrinstva počela specijalizacija sestara i tehničara za veću ovlast i plaće

Programom Hrvatskoj financira Europska unija

Odjel za sestrinstvo Sveučilišta u Zadru ovo je ljeto počeo s novim programom kojeg Hrvatskoj financira Europska unija - specijalizacija prvostupnika sestrinstava, zaposlenih u zavodima za hitnu medicinu.

 Oni će nakon godinu teoretske i praktične nastave u bolnici dobiti veće kompetencije za pružanje prve pomoći ali i veće plaće. Bit te specijalizacije je da prvostupnici sestrinstva, u timu 2 koji je po organizaciji sustava bez liječnika do sada nisu mogli pomoći u hitnim slučajevima, primjerice anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život poput adrenalina. Po završetku ove specijalizacije oni će imati pravo dati lijekove za koje do sada nisu imali ovlasti, ističe pročelnica Odjela, dr. sci. Nataša Skitarlić. Prva grupa na specijalizaciji ima 14 medicinskih sestara i tehničara iz Zadra, Šibenika i Gospića.

To je prva specijalizacija ove vrste u Hrvatskoj a organizirana je preko sveučilišta na kojima postoji studij sestrinstva.  Financiraju je same ustanove koje su dobile novac preko EU programa NPP kojeg provodi Ministarstvo zdravstva.

 To nije studijski program, ističe pročelnica zadarskog odjela za sestrinstvo dodajući kako se on organizira preko sveučilišta kako svi polaznici specijalizacije ne bi otišli u Zagreb već ostali u svojim sredinama raditi i obrazovati se s obzirom da je prema riječima dr. Skitarelić, to cjeloživotno učenje, piše 057 Info.

Vaša reakcija na temu