Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Vitamin K: zašto je izrazito važan za tijelo i gdje se nalazi

Vitamin K: zašto je izrazito važan za tijelo i gdje se nalazi

Neophodan

Vitamin K sastavljen je od skupine tvari topivih u mastima i vrlo je koristan za dobrobit i pravilan razvoj i funkcioniranje organizma.

Unatoč tome što je malo poznat među vitaminima, to je tvar koja je nažalost poznata onima koji imaju problema s zgrušavanjem krvi.

Evo nekih od glavnih uloga vitamina K u tijelu:

- zgrušavanje krvi: ovaj vitamin je neophodan za sintezu proteina koji sudjeluju u zgrušavanju krvi. Ovi proteini pomažu u stvaranju krvnih ugrušaka kako bi se spriječilo i zaustavilo krvarenje.

- zdravlje kostiju: ovaj vitamin intervenira u regulaciji metabolizma kalcija i doprinosi mineralizaciji kostiju. Dovoljna količina vitamina K važna je za održavanje zdravlja kostiju.

- regulacija metabolizma: može igrati ulogu u regulaciji metabolizma i sprječavanju kalcifikacija i prekomjernih naslaga kalcija u mekim tkivima.

- antioksidativno djelovanje: konačno, ovaj vitamin također ima antioksidativna svojstva, pomažući u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin K, gdje se nalazi?

Vitamin K je prisutan u nekoliko namirnica, a dva glavna oblika su vitamin K1 i vitamin K2.

U nastavku ističemo neke namirnice koje su dobri izvori ovog vitamina.

Vitamin K1: ova tvar se uglavnom nalazi u biljkama, pa se lako dobiva hranom.

Konkretno, nalazimo ga u:

- lisnatom povrću: špinat, kelj, blitva, zelena salata, peršin

- cvjetača, brokula, grašak

- voće: kivi, grožđice, suhe šljive

Vitamin K2: moguće ga je pronaći u:

fermentiranim proizvodima: sir, natto (popularna namirnica u Japanu, dobivena fermentacijom sojinih zrna)

mesu: jetrica, nemasno meso

jaja

Važno je napomenuti da se količina vitamina K može uvelike razlikovati između namirnica i njihovih izvora.

Nadalje, na bioraspoloživost ovog vitamina može utjecati prisutnost masti u prehrani, budući da se radi o vitaminu topljivom u mastima.

Na tržištu nalazimo razne dodatke vitamina K, no uvijek je preporučljivo unositi vitamine kroz uravnoteženu prehranu, kada je to moguće, zbog svih dodatnih prednosti koje to osigurava, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu