Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by leo2014 from Pixabay Dr. Kalilić savjetuje: Kako se zaštititi od koronavirusa u trgovinama i kod dostave hrane doma

Dr. Kalilić savjetuje: Kako se zaštititi od koronavirusa u trgovinama i kod dostave hrane doma

Ruke možete zaštiti i 'sendvič vrećicama' ukoliko nemate rukavice

Ne treba netko biti epidemiolog, virusolog ili bakteriolog, a da u ovoj pandemiji ipak može poduzeti neke praktične mjere opreza protiv mogućnosti slučajnog prijenosa zaraze na druge ili od drugih na sebe, a time i potencijalno na svoje članove obitelji, poručuje umirovljeni liječnik, ekolog, aktivist, dr. Joško Kalilić.

Budući da se radi o nepoznatom i vrlo zaraznom virusu koji uzrokuje od blažih do vrlo teških respiratornih simptoma, svjedoci smo kako su u kratkom vremenu u trgovinama nestale  maske i rukavice na policama koje su važne u zaštiti  izloženih dijelova tijela - lica i ruku.

'Neki smatraju da zdrava osoba u javnosti ne bi trebala nositi masku, međutim činjenica je da sve osobe koje nemaju nikakve simptome ne mogu s potpunom sigurnošću znati nose li u sebi korona virus u nosu, usnoj šupljini j grlu ili ne.

Pri disanju, govoru (uživo s drugom osobom ili na mobitelu), a posebno povremenom kašlju ili kihanju iz usne šupljine izlazi mnoštvo vidljivih, a najčešće nevidljivih kapljica ili čestica sluzi u kojima se mogu kod zaražene osobe naći brojni virusi koji padaju tamo gdje padaju čestice sluzi (uobičajeno 1-2 m daljine). 

Maska bez obzira od kojeg materijala izrađena većim dijelom spriječava da se kapljice sluzi s virusima brzo šire i padaju oko nas. To je posebno važno za zaraženu osobu ali i za navodno ne zaraženu jer ona dok nema simptome ne zna u potpunosti je li zaražena ili nije. Maska do izvjesne mjere spriječeva ulazak zaraženih čestica od neke osobe u blizini ali potencijalno i od vjetra prenesenih čestica iz nešto veće udaljenosti. Stoga bi u fazi pandemije bilo poželjno nositi masku u javnosti i baciti je u pripremljenu vrećicu nakon završetka radnog vremena te svake kupovine hrane ili preuzimanja lijekova u ljekarnama prije ulaska u svoje vozilo ili svoj dom', savjetuje dr. Kalilić.

Odlazak u trgovinu za nabavu hrane

Rukavice su danas u punom jeku epidemije dragocjene i teško dostupne za građane (i kad bi bile dostupne relativno su skupe pri čestoj uporabi), pa se treba snaći na neki drugi praktični, a još uvijek učinkovit način.

Prozirne rukavice za jednokratnu uporabu mogu se možda još uvijek naći na benzinskim stanicama ali one  služe vozačima da ne zaprljaju ruke kod kupovine goriva za vozila pa nisu dostupne u većim količinama za neku drugu svrhu.

'Stoga se uspješno mogu koristiti prozirne tzv. 'sendvič vrećice' od 2 litre ( 25-50 komada u pakovanju koštaju oko 6 kn) koje se nakon ulaza u trgovinu  navuku na ruke i hvata  drška kolica ili košare za hranu, preuzimaju razne vrste prehrambenih proizvoda, uključujući voće i povrće. Ako nam za vrijeme kupovine slučajno zazvoni mobitel od neke važne osobe pogotovo člana obitelji (konzultacija o dodatnoj kupovini ili zbog neke hitne situacije), u tom trenutku treba odbaciti vrećice s ruku i golim (čistim) rukama dohvatiti mobitel (koji bi inače prije odlaska u trgovinu  trebao biti umotan u istu čistu prozirnu  najlon vrećicu koja i dalje zajedno s mobitelom ostaje čista). Nakon završetka razgovora ponovo treba navući vrećice na ruke jer slijedi dolazak do blagajne i vađenje prehrambenih proizvoda da blagajnica može očitati bar kodove.

Nakon ubacivanja naplaćenih artikala i izrečene cijene treba odbaciti vrećice s ruku i s čistim rukama izvaditi kreditnu karticu i u dogovoru s blagajnicom postaviti je u utor aparata za plaćanje (upozoriti blagajnicu da je ne dira svojim rukama) jer i kartice  mogu biti kontaktom zaražene budući da blagajnica u tijeku svog radnog vremena prima veliki broj kartica kupaca od kojih neki mogu biti i zaraženi, a da se to ne zna. Može se čak zamoliti blagajnicu da utipka vaš pin ili ako se to ne želi navući najlon vrećicu na ruku i sami ga utipkati i nakon toga baciti vrećicu. Treba napomenuti da blagajnice imaju na rukama iste rukavice s kojima opslužuje veliki broj kupaca pa mogu biti zaražene.

Ponovo navući vrećice na ruke i staviti kupljenu hranu u čiste vreće i ponijeti ih do svog vozila i odložiti ih u  kartonske kutije u portapaku vozila. Odbaciti prljave vrećice u određenu kesu i ušavši u vozilo dezinficirati ruke sa 70% alkoholom ili alkoholnim maramicama s kojima je usput dobro obrisati volan, mjenjač, ručnu kočnicu te tipke za otvaranje prozora i tada je vozač spreman za vožnju. Ako kupac nema svoje vozilo vreće s hranom nosi pješice do svojeg doma.

Dolazak doma s kupljenom hranom

Ostaviti cipele ispred vrata stana na krpu namočenu u neki dezinficijens. Artikle hrane kao što su npr. bočice jogurta, konzerve, boce ulja, piva, vina itd. obrisati papirnatom maramicom namočenom dezinficijensom (70% alkohol). Jabuke, kruške i naranče najbolje je oprati sapunom u što toplijoj vodi, a ananas uroniti 2-3 sekunde u vruću vodu jer ona momentalno ubija sve viruse, bakterije i parazite, a da pri tome ne mijenja strukturu voća. Dobro je oprati ruke prije i poslije pripreme ribe, mesa i raznog povrća. Kuhanje ubija sve viruse i bakterije.

Dostava hrane doma (on line)

Dogovoriti vrijeme dolaska dostavljača. Ispred ulaza u stan/kuću staviti kartonsku kutiju u koju dostavljač  stavlja naručenu hranu (on bi trebao imati masku i rukavice). Novce treba pripremiti u prozirnu vrećicu u kojoj dostavljač dobro vidi količinu novca i dati mu praznu vrećicu u koju dostavljač na udaljenosti od 1-2 m stavlja eventualni povrat novca i ostavlja ga na istoj udaljenosti. Nakon odlaska dostavljača hrane treba ponoviti istu proceduru s kupljenim artiklima hrane i time ćemo maksimalno smanjiti mogućnost zaraze u slučaju da je dostavljač zaražen ali je bez simptoma.

'Iako higijenska procedura izgleda komplicirana te uzima i malo više vremena, ipak  se hrana ne kupuje svaki dan a artikli hrane su sigurno dodirnuti od više ruku, možda i zaraženih, pa nije na odmet sva ta procedura jer se radi o nama i članovima naših obitelji koji su ovih dana ne samo ispunjeni strahom od moguće zaraze već su joj i realno izloženi ako se ne poduzimaju sve mjere opreza.

Svi opisani detalji kod rukovanja raznim kupljenim i dostavljenih prehrambenih proizvodima mogu izgledati dosadni i naporni uz gubitak vremena ali je činjenica da je korona virus nepoznat, vrlo zarazan i opasan svim dobnim skupinama bez obzira na njihov društveni status  (među oboljelima nisu samo starije osobe s kroničnim bolestima već i mlađe i to ravnatelji zdravstvenih ustanova, brojni liječnici i medicinske sestre, poznati sportaši i političari a među njima i ministri zdravstva pa čak i predsjednici vlada). Često manjak opreza može dovesti do zaraze sa svim potencijalnim opasnostima i posljedicama', poručuje građanima, dr. Joško Kalilić.

Vaša reakcija na temu