Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press FOTO Nastavlja se 'Misec paške soli'

FOTO Nastavlja se 'Misec paške soli'

Ulaz na sva događanja besplatan

Ovog petka, 13. rujna, nastavlja se 'Misec paške soli'. Manifestacija je to koju drugu godinu zaredom organizira Solana Pag u suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga, Paškom siranom i malim proizvođačima otoka Paga. 

Svaki petak rujna bit će u znaku soli. Protekli je bio u znaku teme 'Sol i vino'.

'Uvod u ovu manifestaciju odvijao se u solanskoj Vali, na lokaciji za posjetitelje nazvanoj 'Jutra u poljima soli', u predivnoj uvali najstarije hrvatske solane gdje posjetitelji mogu na licu mjesta vidjeti kako nastaje cvijet soli i kako izgledaju polja koja nam daju tako važan začin. Pa je tako prvi rujanski petak u Vali bio rezerviran za 'žgribanje' soli.  Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag i ove su godine pokazali mnogobrojnim posjetiteljima kako se sa plitkih bazena sakuplja sol. Vještinu su savladali lani, pod stručnim vodstvom solanskih vodara', izvijestili su organizatori. 

Na radionicama crtanja voditeljica Marta Tuta sudionicima je pokazala osnove crtanja tehnikom ugljena. 

'Sama priroda dodatno opušta i otvara nas za kreativnost', rekla je Marta Tuta te napomenula kako se pokazalo da se među sudionicima kriju pravi talenti.

Ova umjetnica završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Autorica je knjige crteža 'Ručanja'. Godinama provodi autorske radionice za djecu i odrasle u sklopu raznih manifestacija. S obitelji živi i radi u Pagu.

Drugom radionicom zaključeno je druženje u Vali. Nastavilo se druženje na novoj solanskoj lokaciji - Photo safari na solanskom obodnom nasipu na predjelu Sv. Fumije! Voditelj radionice Elvis Šmit sudionicima je dao jednostavne savjete za snimanje fotografija. Pridružiti se mogao svatko s dobrom voljom i sa čistim objektivom.

'Nasip je prvi put otvoren za posjete ovakve vrste, izabran je zbog svog položaja s kojeg se pruža pogled na obje paške uvale, na grad Pag, na Stari grad, na predivne zalaske sunca i na neobične, za otok jedinstvene, močvarne vizure solina svete Fumije, na kojima se zadržavaju razne vrste ptica močvarica', istaknuli su iz organiuacije.

Elvis Šmit dugogodišnji je član Foto kluba Pag, voditelj nekoliko foto radionica, zaljubljenik u otok Pag i otočne motive.

U popodnevnim satima, posjetitelji su mogli razgledati Stalnu izložbu solarstva u prvom magazinu soli na rivi u Pagu, gdje su mogli kušati i kupiti izložena nagrađivana vina poljoprivrednog obrta Vina otoka Paga. Vlasnik obrta Denis Rako diplomirani je agronom, osnivač prve privatne vinarije u Zadarskoj županiji.

U prostoru magazina soli odvijala se i dječja radionica, pričaonica: 'Solinarka i kulik'. Ljiljana Festini autorica je istoimene zbirke nagrađenih slikovnica kojima djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta predstavlja bogatu kulturnu i povijesnu baštinu grada Paga i otoka Paga i na taj način im od ranih nogu usađuje ljubav prema zavičaju. Ujedno je ravnateljica Gradske knjižnice Pag.

U magazinu soli, nadalje su naveli organizatori, posjetitelji mogu razgledati i izložbu fotografija Foto kluba Pag koji djeluje već punih 15 godina,a fotografijama svijetu prikazuje ljepote otoka Paga.

Najavili su još niz zanimljivih događaja. Primjerice, ovaj petak, 13. rujna, nosi naziv 'Sol i Sir' - donosi degustaciju paških sireva kao i radionicu filcanja vune 'Wolly handmade', koja predstavlja originalni suvenir grada Paga.

''Jutra u poljima soli' neizostavna su i svaki petak imate mogućnost doživjeti branje soli, poslušati edukacijske priče, ali i kupiti sve proizvode Solane Pag po akcijskim cijenama. Radionica 'Foto safari' na nasipu Solane Pag održava se u još jednom terminu - 19. rujna - za koji je potrebna prethodna rezervacija. Stalnu izložbu solarstva u prvom magazinu na staroj rivi možete pogledati tijekom cijelog dana, gdje ćete saznati mnoge zanimljivosti iz povijesti, ali i sadašnjosti proizvodnje soli', napomenuli su organizatori.

Ulaz je na sva događanja besplatan.


Vaša reakcija na temu