Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Radionice Male filozofije u Splitu i Zadru

Radionice Male filozofije u Splitu i Zadru

Doznajte kako prijaviti djecu

Udruga Mala filozofija pripremila je dva programa radionica za razvijanje kritičkog i kreativnog mišljenja kod najmlađih. Udruga ima bogato iskustvo rada s djecom, a već godinama provodi ovakve radionice diljem EU, ali i izvan nje (Turska, Brazil, Kina, Južna Koreja, itd.) s ciljem razvijanja kritičkog uma i logičke argumentacije kod djece osnovnoškolske dobi.

Od ove školske godine možete upisati vaše dijete u dva grada (Split i Zadar) i na dva programa, a to su: Pogled u vlastito mišljenje i Moć mišljenja - program za razvoj kritičkog uma.

Već dobro poznati program za djecu u novom ruhu, Pogled u vlastito mišljenje, program je koji se provodi po školama, knjižnicama i udrugama od 2008. godine. Umjetničkim primjerima iz glazbe, slikarstva i književnosti, zabavnim raspravama i poticanjem dječje prirodne znatiželje, mališani će dobiti priliku za oblikovanjem i izricanjem vlastitog mišljenja. Putem inovativnih metoda kroz zabavu i druženje, djeca će razvijati kritičko i kreativno mišljenje. Osim vlastitog mišljenja, na radionicama se razvijaju i komunikacijske i argumentacijske vještine te sposobnost za kreativna rješenja različitih problema.

Moć mišljenja - program za razvoj kritičkog uma - novi je program koji uključuje suvremeni pristup edukaciji djece o argumentaciji, etici i ljudskim pravima kroz igru i praktično učenje. Sadrži nekoliko različitih modula koji su popraćeni praktičnim vježbama i raspravama koje potiču kreativnost kod djece.

Ovi programi kao i mnoge druge radionice i projekte Male filozofije prepoznale su i stručne institucije pa je tako 2009. godine program Male filozofije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa opisujući ga kao 'vrlo dobar i inovativan, ponajprije zbog njegove kvalitete, ali i pokušaja da se djecu od rane dobi usmjeri prema analitičnom i kreativnom mišljenju'. Godinu dana nakon, udruga je osvojila drugo mjesto za kreativni i inovativni edukacijski program 'Pogled u vlastito mišljenje' na godišnjim danima kreativnosti i inovativnosti u organizaciji udruge Mrak.

Volonteri udruge osvojili su i nagradu 'Uključi se' i to za doprinos pozitivnoj društvenoj promjeni koju dodjeljuju Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Program je također dobio podršku od strane inozemnih stručnjaka filozofije za djecu, a od 2008. do sada, preko 3000 djece je prošlo ovaj program.

Iz udruge poručuju kako je vrlo važno da djeca od rane dobi uče kako razmišljati, argumentirati i raspravljati te da se kritički um treba početi razvijati u najranijoj dobi. Važno je djeci u ranoj dobi pružiti alate koji će im služiti u daljnjem obrazovanju i poticati ih na kritičko i kreativno mišljenje kako bi u potpunosti iskoristili svoj potencijal i snalazili se u različitim izazovima koji ih očekuju kroz život.

Radionice će se održavati jednom tjedno, a lin za prijavu je: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeir08QF9ZESMOKN8_-E-okEZJI-cRZRnVIeT8-0L1e1qXJLg/viewform?usp=sf_link.

Vaša reakcija na temu