Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ZTK grada Splita FOTO Učenici splitske škole drugi na prvenstvu u raketnom modelarstvu

FOTO Učenici splitske škole drugi na prvenstvu u raketnom modelarstvu

Okupilo se njih 70 iz Hrvatske

Među najuspješnijim učenicima 22. Otvorenog prvenstva u raketnom modelarstvu za djecu i mlade našli su se učenici Osnovne škole 'Bol' iz Splita, koje je pripremala mentorica Simona Bijelić. Osvojili su, naime, 2. mjesto u ekipnoj kategoriji raketa s trakom.

22. Otvoreno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mlade održano je u subotu, 30. rujna 2023., u Obrovcu na Žegarskom polju. Organizirao ga je Hrvatski astronautički i raketni savez, u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar, Udrugom tehničke kulture 'Faust Vrančić', Srednjom školom 'Obrovac' i Amaterskim raketno-astronautičkim klubom 'Dubrava' - Zagreb. Pokrovitelj natjecanja bila je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Učenici su se natjecali u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za mladež: 1. učenici osnovnih škola - rakete s padobranom i rakete s trakom, promjera f18 te 2. učenici srednjih škola - rakete s padobranom  i rakete s trakom, promjera f40.

Prvenstvo je okupilo ukupno 70 učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, koji su natjecanju pristupili u pratnji svojih mentora iz škola, udruga, klubova i saveza, odnosno svih institucija koje njeguju i ustraju u populariziranju raketnog modelarstva kao sportsko-tehničke discipline. U osnovnoškolskoj kategoriji sudjelovao je čak sedam ekipa s ovoga područja - predstavnici OŠ 'Kman-Kocunar' (KMT Kmanko), OŠ Bol, OŠ 'Split 3', OŠ 'Skalice', OŠ 'J. Pupačić', Omiš (KMT Punta), udruga Meštri o' tehnike i ZTK grada Splita. 

'Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uspomoć padobrana ili trake (strimera). Kako bi se pravilno izmjerilo i zabilježilo ostvareno vrijeme leta te se provjerila ispravnost pojedine rakete, natjecanje se održalo pod budnim okom sudaca. Naravno, vrijeme leta uvažavalo se samo ako su bili zadovoljeni i svi kriteriji za kvalitetan let rakete (stabilna putanja leta, zadržavanje motora unutar trupa rakete, ostanak unutar određenog kuta prilikom polijetanja, ispravno otvoren strimer i padobran..). 

Sve navedeno iziskuje kvalitetnu pripremu, ulaganje mnogo rada i truda, kao i posjedovanje specifičnih znanja u ovom području tehnike, čega na natjecanju nije nedostajalo. Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta kao i medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate', navode iz ZTK-a grada Splita. 

Vaša reakcija na temu