Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Albert Kazi FOTOGALERIJA Dugoratsko ljeto: Otvorena izloba Emila Bobanovića Ćolića

FOTOGALERIJA Dugoratsko ljeto: Otvorena izloba Emila Bobanovića Ćolića

Može se pogledati do 16. kolovoza

U Galeriji Krug u kući kulture u Dugom Ratu svečano je otvorena izložba radova akademskog slikara Emila Bobanovića Ćolića. Izložba je doprinos PLU Krug kvaliteti i raznovrsnosti programa 21. Dugoratskog ljeta.

- Dugoratsko gostovanje Labinjonca, koji je gotovo pola životnog vijeka proveo u rudarskom susjedstvu, inzistira prigodno na dva reklo bi se divergentna temata. Onaj isprovociran Pollockovim drippingom i ovaj noviji, donesen njemu omiljenim konstruktivizmom, geometrijom.... Treba li uopće tražiti poveznice sa Dalmacijom, Pelješcem, Kunom, dolinom Neretve? Ptice su Bobanoviću Ćoliću očito tema dostojna likovnog eliksira. Kakvo li se carstvo permutiranja krije u tim jatima, jaja koje se nameću, redom i disciplinom, kojima vlada zakon skupine!? Jato je savršeno moralo poštivati red kako bi lakše otrpjelo nalet bure, studen. 

Zima je, nije za očekivati cimblavanje gardalina, igru lastavica, ovo je mjesto hrabrih, vrijeme kuražnih, onih što nisu poletjeli jugu. Imperativ se zna, treba dočekati novu oželandu. Slično vrijedi i za slikara, u osami sažima i propitkuje početke, vlastitu likovnu genetiku… Nestalo je jedara i trabakula, lita i burdiža, treba preživjeti zimu, duge večeri kad čovika i nije baš voja, kad mu se baš ne da. Nosi ga tek razumijevanje i blizina životne suputnice i likovna tema toliko zahvalna za novi iskorak i traženja. Vrijedi dočekati teplije dane, a onda ćemo salbunjerima do novih prostranstva. Plovit se mora, pa makar se i ne makli iz ateljea u Kuni i lada pripadajuće mu odrine! - napisao je, između ostalog, u predgovoru kataloga izložbe Igor Brešan.

Emil Bobanović Ćolić rođen je 1926. u Kuni na Pelješcu. Diplomirao je slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod Marina Franičevića na zagrebačkoj Višoj pedagoškoj školi. Dugo je godina živio i radio u Labinu istarskom, Zagrebu i Monzi. Danas pak živi i radi u Kuni i Trsteniku na Pelješcu.

Izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza.

Vaša reakcija na temu