Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Obilježena godišnjica rada Županijske bibliobusne službe GKMM-a

FOTOGALERIJA Obilježena godišnjica rada Županijske bibliobusne službe GKMM-a

Trenutno imaju više od 1000 korisnika

Gradska knjižnica Marka Marulića Split u svojstvu matične narodne knjižnice Splitsko-dalmatinske županije 27. ožujka 2023. pokrenula je Županijsku bibliobusnu službu GKMM Split u sklopu projekta 'Za dobre vibre - čitaj libre'. Tim povodom u subotu 23. ožujka 2024. na splitskoj Rivi organizirana je proslava godišnjice rada službe na terenu. Brojni posjetitelji imali su priliku razgledati bibliobus i upoznati se s radom Županijske bibliobusne službe. Uz to mogli su isprobati VR naočale, a za djecu i mlade organizirana je likovna radionica izrade bookmarka i bojanja buseva na kojoj se doznalo da uz Hajduk i Bibliobus živi vječno. 

Djelatnice bibliobusne posade čitale su slikovnicu Bibliobus Svjetobus, autorice Zvjezdane Čagalj i ilustratorice Done Tomić, izdane u nakladi GKMM Split. Organiziran je i kviz o književnosti i općoj kulturi za djecu, ali i za odrasle u sklopu kojeg je sudionicima podijeljeno oko sto slikovnica i knjiga iz fonda Gradske knjižnice Marka Marulića Split, među kojima su bile i slikovnice donirane od djece iz vrtića Dobri i njihove odgajateljice Ecije Budić

Proslavom na Rivi željelo se potaknuti čitanje i omogućiti stanovnicima Splita i svima zainteresiranima posjet bibliobusu kojeg Split nije imao zadnjih 30 godina. Ova knjižnica na kotačima trenutno ima više od 1000 korisnika, dolazi na 26 stajališta u tri grada, deset općina i ispred jedne privatne osnovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije. Korisnicima upisanima na stajalištima omogućen je besplatan upis bez obzira na dob, dok je u 12 knjižnica u mreži GKMM na području Splita, Žrnovnice, Podstrane i Šolte osiguran besplatan upis za djecu do 14 godina kao i za korisnike kartice Moj Zlatni Split pa djelatnici Gradske knjižnice Marka Marulića Split pozivaju sve da dođu u knjižnicu i da čitaju.

U sklopu Županijske bibliobusne službe GKMM Split najviše upisanih trenutno ima na stajalištu u Dugopolju ispred Split International School, nakon čega slijede upisani na stajalištima u Zmijavcima te u Hrvacama. Kada je riječ o broju upisanih na području grada ili općina prednjači grad Omiš s pet stajališta na kojima je upisano 149 korisnika, a slijedi ga općina Hrvace sa tri stajališta i 145 upisanih korisnika. U planu je povećanje broja korisnika i broja stajališta na području Županije.

Bibliobusna služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovo je uspostavljena zahvaljujući projektu 'Za dobre vibre - čitaj libre' sufinanciranom od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je završio u rujnu 2023. godine nakon čega je Splitsko-dalmatinska županija preuzela financiranje bibliobusne službe u svojstvu partnera na projektu, čime je osigurana, uz podršku Grada Splita i Ministarstva kulture i medija, njezina dugoročna održivost.

Stajališta Županijske bibliobusne službe GKMM Split: Gljev, Košute, Grab, Nova Sela, Slime, Kostanje, Tugare, Srijane, Hrvace, Potravlje, Bitelić, Brštanovo, Prugovo, Dicmo Prisoje, Šestanovac, Zagvozd, Zmijavci, Radošić (Škopljanci), Lećevica, Braćević-Vrbe kod Osnovne škole Braće Radić, ispred Područne škole Ogorje, Lovreć, Studenci, Drum, Krivodol i Dugopolje ispred Split International School.

Vaša reakcija na temu