U Brelima je održan prvi Brela food&wine festival. Manifestacija je službeno otvorena s uvodnim govorom načelnika općine Brela, Stipe Ursića i direktorice Turističke zajednice Valentine Vitković. Oni su ovom prigodom istaknuli kako je njihova želja da festival postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te su najavili iduće godine manifestaciju s još bogatijim programom.
Od jutarnjih sati omiljeni breljanski restorani i konobe, Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral, nudili su tradicionalnu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o' stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Na stolovima se našla: Dalmatinska pašticada s domaćim njokima, hobotnica na gulaš, brudet na dalmatinski, sipa s bobom, tripice, lešo meso s domaćim krumpirom i šalšom, frigani gavuni... te brojna druga tradicionalna dalmatinska jela.
Čuvarica jela biokovskog kraja, Vedrana Vela Puharić, održala je radionicu Blitvenjaka, naučila posjetitelje je kako ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti - blitvu!
Gastro uzbuđenjima tu nije bio kraj - na oduševljenje svih, cocktail majstor Jure Vojković pripremio je jedinstvene koktele od biokovskog bilja. Za ovu prigodu naš poznati koktel majstor je pripremio 3 koktela: Biokovo Skywalk na bazi domaće travarice, limunovog soka, bosiljka i jestivog zlata, Gin Tonik Brela osvojio je poglede i nepca posjetitelja ove manifestacije. Bazu koktela čine blue curacao sirup, vrgoračke jagode, ružmarin, cvijet ruže, gin i tonic te Fresh garden (Biokovo u čaši) sa svježim malinama, mentom, lavandom, sirupom od bazge.
Duž cijele Rive, bio je postavljen sajam domaćih proizvođača koji su za ovu prigodu nudili svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako smo na izlagačkom dijelu mogli kušati prave dalmatinske fritule obrta 'Ispeci pa reci', džemove, maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom OPG-a Marija Radonić, domaći sir TO 'Sirko' i pršut OPG-a Žigo, kušati slanu ribu zadruge 'Okus mora i miris zemlje', te slasne OPG Erceg likere i jagode.
Posjetitelji su također mogli uživati u vinima vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.
Breljanima u goste sa svojim meštrima o' kužine stigao je Grad Opuzen i Udruga Pivčeva kala, koji su pripremili Neretvanski brudet - jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog - ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta.
Ovoj fešti za nepca i pamćenje želimo dugačku i sjajnu budućnost - da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, sjajnog gourmet&wine iskustva.