Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Pogledajte kako je protekla izvedba 'Judite' na pozornici Meštrovićevog Kaštilca

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je protekla izvedba 'Judite' na pozornici Meštrovićevog Kaštilca

'Uhvaćeni' zanimljivi trenuci

Izvedba predstave 'Judita' oplemenila je bogat program Festivala održivosti, znanstveno-edukacijske manifestacije koju naizmjenično organiziraju Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilište u Splitu - potonje je ovogodišnji domaćin. U srijedu u večernjim satima ispunila je gledalište Meštrovićevog Kaštilca.

Tko je sve stigao kao i kakvo je ozračje nastalo - zabilježio je naš fotoreporter Veljko Martinović. U priloženoj galeriji pogledajte trenutke koje je 'uhvatio'. 

Ova je predstava nastala u koprodukciji Kazališnog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Gradskog kazališta lutaka Split te u suradnji s Galerijom Meštrović. Posrijedi je kazališna izvedba znamenitog epa Marka Marulića 'Judita', prvog književno-umjetničkog djela na hrvatskom jeziku, posebno dramatiziranog te adaptiranog izvođenju za tu priliku. Nastala je u godini obilježavanja 500. obljetnice prvotiska 'Judite' (2021.), uz podršku Ministarstva kulture i medija te je izvođena u travnju i srpnju iste godine u sklopu programa Splitskog ljeta. 

Sada je obnovljena kao dio programa obilježavanja godine Marulića. Pridružila se i proslavi 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu te programu Festivala održivosti koji Sveučilište u Splitu organizira u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U predstavi sudjeluje 18 mladih glumaca - studenata i alumnija Odsjeka za glumu UMAS-a, uz nekoliko kolega studenata ADU-a u Zagrebu - te dvoje glazbenika. Voditelji su cijeloga projekta prof. art Bruna Bebić, pročelnica Odsjeka za glumu UMAS-a, i Lucijan Roki, ravnatelj GKL-a Split.

Profesorica Bebić naznačila je kako upravo 'Judita' - kao naša baština - nosi važnu poruku.

'Poštovanje prema tradicijskim vrijednostima iz kojih smo ponikli, čini mi se, u padu je. Potrebno je, stoga, osvježiti odnos mladih ljudi prema njima. Meni je to savršeno jasno, ali oni vide samo ono što je danas, okrenuti su prema zapadu i prema američkim, globalnim, površnim vrijednostima. Ne razumiju da imamo Marka Marulića koji je apsolutni književni genije svih vremena. Imamo veličanstveno djelo koje ne možemo čitati zato što ne razumijemo naš stari jezik. 

Dakle, na nama je - osjećam umjetničku i pedagošku odgovornost - da raščistimo kanal prijemčljivosti te pomognemo razumijevanju navedenog. Zapravo smo to napravili ovom izvedbom; vrijednosti modernog kazališnog izričaja utkali smo u priču o Juditi koju je iznio Marulić. Stil je predstave, naime, vrlo moderan, a koristimo njegov originalan jezik. Meštrovićev Kaštilac idealna je pozornica za to', ranije je izjavila.

Vaša reakcija na temu