Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GKMM Otvara se izložba posvećena Momčilu Popadiću

GKMM Otvara se izložba posvećena Momčilu Popadiću

'Živjeti se ne mora, ali se pisati mora'

U petak, 26. travnja u 18.30 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Marka Marulića otvorit će se izložba Posvećena životu i djelu istaknutog hrvatskog književnika Momčila Popadića, pod nazivom 'Živjeti se ne mora, ali se pisati mora' autorice Tončice Farac.

Dokumentarna izložba prati život i karijeru Momčila Popadića kroz mnogobrojne fotografije i dokumente popraćene citatima iz njegovih djela.

Popadić je poznat kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena. Hrvatski je novinar, književnik, pjesnik i esejist. Hedonizam njegovog pisanja postavlja ga među velikane splitske književnosti zlatnog doba sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.


'Ne bježim od pisanja dnevnika, kao što ne bježim od pisanja uopće. Živjeti se ne mora, ali se pisati mora. Govorim to kao jedan od stanovnika Guttenbergove galaksije. Pisati u Novini, pisati po papirićima, pisati u bloku, rokovniku, kemijskom olovkom po nadlanici (u žurbi), pisati u bilježnici, pisati, pisati, pisati… Odakle ta zaraza? Je li to u vezi s čitanjem? I čitati se mora. O, znam ja dobro koliko ima ljudi koji se ne slažu pa niti se mogu složiti sa mnom. A i zašto bi se složili? Neka pretjerana kritičnost udaljava od pisanja/zapisivanja jer misle da svaka rečenica mora ostati za Povijest.

Kako da ne. Koliko su pametnih zapisa pojeli crvi, prašina, oganj i stoljeća, a koliko blezgarija je ostalo i na koliko se imbecilijada doktoriralo ili magistriralo. Eto zanimljive teme za posebne zapise. Nekima je jednostavno teško pisati jer misle da su dani i noći puni nevažnosti, da samo izuzetne i osobite situacije zahtijevaju poneku rečenicu. A svaki udisaj, svaki izdisaj, svaki trenutak, crv, lavež, poljubac ili pogled imaju svoje ljepote i draži. Kako je lijep lumbrak tek izvađen iz mora dok ne izgubi svoju boju na ovom profanom svijetu, uzdahu, zraku, suncu?', napisao je Popadić.

Izložba se može razgledati do 18. svibnja.

Vaša reakcija na temu