Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Glumački studio kazališta PlayDrama izveo četiri predstave za kraj godine

Glumački studio kazališta PlayDrama izveo četiri predstave za kraj godine

'Radimo predano i ozbiljno, ali uz rad važno je i druženje i radost ponovnog susreta s prijateljima'

Glumački studio kazališta PlayDrama započeo je s radom u listopadu 2010. godine. Od tada je u radu studija sudjelovalo više od 500 polaznika različitih generacija. Rad u studiju podijeljen je male grupe od desetak polaznika ovisno o njihovoj dobi, a svake godine polaznici na kraju školske godine imaju završne predstave. Ove godine imali su četiri izvedbe 'Doktor Dolittle', 'Stilske vježbe', 'Lizistrata' i 'Ćelava pjevačica', a u fotogaleriji pogledajte djelić atmosfere.

Voditelji ovogodišnje Play Drame bili su Lara Jerončić, Justina Vojaković Fingler, Lukrecija Perišić, Elvis Bošnjak, Slavena Verić i Anja Ostojić. Evo što su nam rekli o izvedbama. 

Doktor Dolittle

Tijekom cijele godine učili smo djecu mnoge glumačke vježbe pomoću kojih smo odigrali situacije iz priče o doktoru Dolittleu. Doktor, kojemu je lakše razgovarati sa životinjama jer ih smatra iskrenijima od ljudi, simpatičan je književni lik Hugha Loftinga čije su pustolovine uvrštene na popis lektire. Publiku smo odveli na jedno njegovo putovanje u Afriku kamo odlazi izliječiti majmunsku groznicu, a putem doživljava brodolom, upoznaje urođeničkog princa, susreće gusare i spašava izgubljenog ribara i njegovog nećaka...

Stilske vježbe

Ove zabavne književne minijature francuskog nadrealista Raymonda Queneaua poslužile su nam kao izvrsna podloga za igranje s glumačkim radnjama kod početničkih grupa, a sa stilom, žanrom i karakterom kod onih malo naprednijih. Glumačke vježbice spojili smo u kolaž-predstavu koju su izveli polaznici srednjoškolskog i odraslog uzrasta. Banalni susret putnika u autobusu prikazan na različite načine bio nam je platforma za igru i kreaciju, baš poput one autobusne iz same priče.

Lizistrata

Lizistrata je priča o ženama koje uzimaju pravdu u svoje ruke i na hrabar način odlučuju stati ratu na kraj. Bez pravog oružja, poslužit će se na tom putu svojim glavnim adutima - ženskom putenošću, pameću i zajedništvom. Snažne ženske likove i dvojicu ratnika odigrali su polaznici najstarije grupe glumačkog studija s kojima smo istraživali različite glumačke pristupe zadanim situacijama te promatrali grčki folklor i običaje, a na sceni će im se pridružiti zbor srednjoškolaca koji su cijele godine marljivo radili na tehnikama zborskog govorenja i upoznavali se s ovim šarmantnim i danas vrlo aktualnim Aristofanovim komadom.

Ćelava pjevačica

Skupina srednjoškolaca i studenata, dugogodišnjih polaznika studija, koji su prošle godine pokazali svoje umijeće i žar igrajući 'Antigonu', bacili su se na odgovaranje na zagonetno pitanje. Ionescova prva drama s pravom je uvrštena na popis obavezne lektire. Raslojavanje jezika i drame uopće simbolizira raspad društva, ljudskosti i morala koje se i dalje kotrlja kao lavina nezadrživom brzinom na svom putu prema dolje. Lica svedena na simbole prepoznatljivih društvenih skupina sa svojim karakterističnim problemima prikazali smo kao lutke koje polako, ali sigurno preuzimaju kontrolu nad vlastitim životima, kao svijetao trag nade kojom se hranimo ne bismo li uspjeli pjevajući živjeti u ovom svijetu nepravde i bezumlja. A Ćelava pjevačica? Ništa, još se uvijek češlja na isti način...

- Radimo predano i ozbiljno, ali uz rad važno je i druženje i radost ponovnog susreta s prijateljima - poručili su iz glumačkog studija.

Vaša reakcija na temu