Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
METNO Makarska na dva dana postaje world music destinacija na Jadranu

METNO Makarska na dva dana postaje world music destinacija na Jadranu

'Ove godine stavljen je naglasak međunarodni karakter'

Na već poznatoj lokaciji, na platou Spomenika revolucije na Glavici, u dvije koncertne večeri festival Metno će ugostiti vrhunske izvođače svjetske etno/world music scene. Posjetitelji će imati priliku uživati u sjajnim izvedbama koje će ih po 16. put rasplesati i donijeti im čari tradicije drugih zemalja u grad pod Biokovom. 

'Makarska od 21. do 22. lipnja postaje world music destinacija Jadrana. Cijeli projekt zasnovan je na želji, volji i na radu volontera udruge FA Tempet u osmišljavanju kulturnih događanja i aktivnosti u Makarskoj. Svake godine svatko od članova organizacijskog tima ima svoje favorite među izvođačima no ove godine složni smo da su svi glazbenici, kako bi se moderno reklo TOP i ne znamo koji nam je draži - govori Any Carević Grbić, predsjednica udruge. 

U petak će svirati Naked iz Srbije, iz Turske  dolaze Light in Babylon, a subota je rezervirana za španjolsku pjevačicu La Jose i zanimljiv bend Oratnitza iz Bugarske. Ove godine stavljen je naglasak međunarodni karakter, a od hrvatskih izvođača predstavit će se domaćini Vokalna skupina Tempet i Điger bend. Za audio-vizualnu kulisu zadužene su Lina Rica i Jelena Tondini.

Dvodnevne ulaznice za festival mogu se kupiti na prodajnim mjestima i putem online sustava Adriaticket. Na dane koncerta bit će moguće kupiti samo jednodnevne ulaznice.

Generalni pokrovitelji festivala je Grad Makarska i TZ Makarska uz partnere manifestacije: Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinsku županiju, Sol Tourism Croatia, Ožujsko i Apfel d.o.o.

Detaljnije o izvođačima

Naked je srpski bend čija glazba, kaže Željka Mikavica, počiva na jedinstvenoj mješavini urbanog groovea, začinjenog balkanskom tradicijom i free jazzom. 

- Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog i balkanskog naslijeđa Balkana s elementima swinga i free jazza, predstavlja zvuk koji beskrajno traži muzički identitet - veli Mikavica te dodaje: 'Nastupit će i FA Tempet te Điger bend s materijalom koji je prije dva mjeseca snimljen u studiju Pavarotti u Mostaru, i čeka svoj dovršetak te skori izlazak na tržište. Riječ je o tradicijskim napjevima obavijenim različitim stilovima kao što su jazz, bossa nova, te balkanski ritmovi, što čine ovaj materijal dopadljivim i prihvatljivim široj publici'.

U subotu pak, iz Španjolske, dolazi La Jose, a iz Bugarske Oratnitza.

- Kao kći ljubiteljice flamenca i Romkinje zaljubljene u autentičnost flamenco pjevanja, ona svojim strastvenim glasom spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Na svojim se koncertima poigrava različitim bojama glasa kombinirajući estetske resurse iz raznih kultura i stilova, od flamenca do jazza, od sefardskog i andaluzijskog do salse i sola. Urbani stil se budi u njenim kreacijama, a bavila se i rapom. Sve zajedno, sa sposobnošću interpretacije i plesnim pokretima, njezin nastup čini jedinstvenim iskustvom - veli umjetnička direktorica festivala.

Festival zatvara bend Oratnitza kojeg čini šest mladih bugarskih glazbenika.

- Dijele ljubav prema folkloru i suvremenim base žanrovima, stoga svoj jedinstveni žanr nazivaju etno base. Od svojega nastanka potaknuti su znatiželjom za otkrivanjem onoga što se nalazi iza glazbenog statusa quo, a repertoar je upijao boje domaćeg podzemlja i dalekih kontinenata. Oratnitza nadahnuće crpi iz bugarskih narodnih elemenata, pjevanja u narodnom stilu, elemenata world musica, hip hopa, trapa, drum and basea te nepravilnih ritmova. Interpretiraju bugarske narodne napjeve na način koji nove generacije mogu prihvatiti - ispričala je Željka Mikavica.

Vaša reakcija na temu