Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Na današnji dan 1865. godine izašla 'Alisa u zemlji čuda' Lewisa Carrolla

Na današnji dan 1865. godine izašla 'Alisa u zemlji čuda' Lewisa Carrolla

Na temelju knjige nastale su brojne kazališne, filmske i televizijske adaptacije

Na današnji dan izašla je 'Alisa u zemlji čuda', engleski je roman za djecu iz 1865. čiji je autor Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll., podsjeća nas Metelwin digital library.

Radnja prati doživljaje djevojčice Alise, koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima. Priča je prepuna aluzija na Carrollove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcijâ koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali učiti napamet. 

Radnja se poigrava s logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim i među odraslima i među djecom. Smatra se jednim od najkarakterističnijih primjera žanra književnih priča bez logičkog smisla, a njegov narativni tok i struktura bili su enormno utjecajni, uglavnom na žanr fantastike. 

Na temelju knjige nastale su brojne kazališne, filmske i televizijske adaptacije. Izraz 'zemlja čuda' ušao je u popularnu kulturu kao mjesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama. Izraz 'niz zečju rupu' postao je izraz za putovanje u nepoznato.


Vaša reakcija na temu