Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Popularna emisija 'Kad se smijah tad i bijah' nakon 33 godine napušta eter

Popularna emisija 'Kad se smijah tad i bijah' nakon 33 godine napušta eter

Prva emisija emitirana je u travnju 1991.

Sve ima svoj životni vijek pa tako i emisije Hrvatskog radija. Tako je lani, nakon 25 godina emitiranja, prestalo emitiranje popularne zabavno-poučne emisije Globotomija koju su petkom prijepodne na Drugom programu Hrvatskog radija četvrt stoljeća uređivali i vodili Mirko Fodor i Andro Tomović.

Ove jeseni u mirovinu odlazi još jedna kultna emisija nacionalnog radija: u jesenskoj shemi Hrvatskog radija Radio Splita više neće biti jednosatne nedjeljne emisije Kad se smijah tad i bijah koju je u protekle 33 godine uređivao i vodio novinar i humorist Mladen Vuković.

Prva emisija emitirana je u travnju 1991. i do lipnja 2024. odbrojala je 1250 izdanja (emisija ne ide tijekom ljeta), po čemu je najdugovječnija i jedno vrijeme jedina humorističko-satirička emisija u 3 nacionalna i osam regionalnih programima u sustavu HRT Hrvatskog radija. U emisiji je tijekom trećine stoljeća njezina trajanja surađivalo više od stotinu autora, a dvadesetak suradnika i suradnica je imalo svoje stalne tjedne šaljive rubrike na književnom standardu te čakavskom i štokavsko-ikavskom dijalektu. 

U suizdanju emisije objavljeno je više zbirki aforizama te desetak CD nosača zvuka s prilozima Ilije Zovka, Ivana Delaša (Babe Mande), Roberta Marića, Davora Meštrovića, Nede Grubišić Čabo, Igora Siriščevića… Izabrane satirične aforizme i viceve hrvatskih i svjetskih autora čitali su vodeći glumci splitskog HNK-a (Ilija Zovko od prve emisije do preminuća 2009. godine), a zbog popularnosti, emisiju su reemitirale lokalne radijske postaje u Imotskom, Pločama, Veloj Luci, Posušju i Čapljini.

- Vrijeme gradi, vrijeme razgrađuje - odavno poručuje narodni pjesnik pa sam i ja svjestan da je jednom morao doći kraj i našoj emisiji, a taj sat neumitnosti se dogodio lani krajem rujna 2024., kada sam sa 65 godina otišao u mirovinu. A kako je pravilo u našem HRT-u, time prestaje suradnja s umirovljenim zaposlenicima kuće, no ja sam zahvalan što mi je bilo dopušteno da još jednu sezonu i kao umirovljenik vodim emisiju, jer mnogim kolegama - kao što je i Jadran Marinković - nastavak suradnje nije dopušten. Sada su urednici primorani smanjiti troškove programa pa je odlučeno da u novoj sezoni više nema emisije Kad se smijah tad i bijah, koja je dobila ime po stihu Maka Dizdara iz pjesme Slovo o smijehu. 

Zahvaljujem i svim vjernim suradnicima koji su volonterski svake nedjelje dijelili svoju vedrinu s dragim slušateljima. Ugasili su se svi hrvatski humorističko-satirični listovi, pa zašto ne bi i zadnja radijska emisija u ovoj zemlji u kojoj se sve manje smijemo, a smijeh je lijek i bez dopunskoga zdravstvenog osiguranja. Tako je emisija živjela koliko i Isus Krist, 33 godine, i neće uskrsnuti treći dan, možda za tri mjeseca na nekoj društvenoj mreži, ako nas zdravlje posluži - kazao nam je autor emisije Mladen Vuković, predsjednik sve aktivnije Udruge hrvatskih aforista i humorista, novinar koji je (i) za uređivanje te emisije dobio osobnu Godišnju nagradu Splitsko-dalmatinske županije 2008., Godišnju nagradu HRT-a 2010., nagradu Zlatni krug Beogradskog aforističkog kruga i druga priznanja.

Vaša reakcija na temu