Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik.com https://www.freepik.com/photos/stationery-background
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Povratak u školu: 9 stvari koje vaše dijete treba imati u školskoj torbi (a nisu knjige)

Pretvorite kupovinu u zabavnu obiteljsku aktivnost

Početak školske godine  stresno je razdoblje za mališane i za roditelje. Upravo je na njima velika odgovornost jer moraju kupiti svu školsku opremu kako bi njihov školarac na vrijeme bio spreman za nastavu. No, uslijed ogromne ponude školske opreme teško je razlučiti što je neophodno, a što se kupuje tijekom školske godine po potrebi.

Kupovina nove školske torbe proces je koji oduševljava većinu mališana, no to je samo dio pripreme za školu. Nastavite čitati i saznajte što, osim školskih udžbenika, vaš mališan treba svakodnevno nositi sa sobom u školskoj torbi.

Prije odlaska u kupovinu

Pernica, bilježnice, omoti, oprema za likovni... stvari se nisu drastično promijenile otkako su roditelji bili školarci i lako je unaprijed znati kakav školski pribor treba kupiti. No, svejedno ne krećite u kupovinu prije nego što dobijete detaljne upute od škole, učiteljice ili razrednika.

Tako ćete izbjeći trošenje novaca na opremu koja vašem mališanu nije potrebna te dijete nećete slati u školu s težom torbom no što bi inače bila.

Kada krenete u kupovinu školske opreme, sa sobom povedite mališana i dopustite mu da izabere motive koji mu se najviše sviđaju te pretvorite kupovinu u zabavnu obiteljsku aktivnost.

Koju opremu i pribor dijete treba nositi u školskoj torbi

Kako bi nova školska godina protekla glatko, na vrijeme se upoznajte s opremom koja treba vašem mališanu.

1. Pisanke i bilježnice

Mališani u nižim razredima koriste posebne bilježnice. To su:

- crtančica

- pisanka A, B, C i D

- matematika 1, 2, 3 i 4. 

Pri odabiru bilježnica slijedite upute koje izdaje škola vašeg mališana. Za pisanke će to u pravilu biti pisanka A za učenje pisanja tiskanih slova, pisanke B i C za učenje pisanih slova te kasnije pisanka D koja nalikuje običnoj bilježnici, ali je istog formata kao i ostale pisanke.

U višim razredima školarci će smjeti koristiti obične bilježnice. Prednost dajte bilježnicama mekih korica da školska torba ne bi bila nepotrebno teška.

2. Pernica i pisaći pribor

Olovke, drvene bojice, flomasteri, markeri, gel olovke... mali kreativci obožavaju koristiti sve dostupne alate kako bi njihove likovne kreacije bile što šarenije i zanimljivije. No, većina ovih stvari školarcima nije potrebna i nepotrebno čine školsku torbu težom.

Škole roditeljima daju popis pisaćeg pribora koje dijete treba nositi u pernici. To su obično olovke za pisanje i drvene bojice, ali i šiljilo, gumica za brisanje i ravnalo.

Za mališane koji tek kreću u školske klupe opredijelite se za manju pernicu u kojoj se pisaći pribor može organizirati, a koja se jednostavno otvara i zatvara.

3. Informativka i/ili blokić za pisanje

Informativka je knjižica u koju dijete ili učiteljica tijekom školske godine upisuju važne informacije koje roditelji trebaju znati o roditeljskim sastancima, djetetovu ponašanju, izletima, aktivnostima i sl.

No, informativka može pomoći i djetetu u organizaciji tako da ono u nju bilježi što treba napraviti za domaću zadaću te razne druge podsjetnike. Ovakve zabilješke dijete također može bilježiti u zaseban blokić za pisanje.

4. Raspored sati

Raspored sati dijete treba imati izloženo u svojoj sobi, odnosno na mjestu kod kuće na kojemu piše zadaće, uči i sprema se za novi školski dan.

No, jedan primjerak rasporeda dijete treba uvijek nositi sa sobom kako bi se na vrijeme znalo pripremiti za sljedeći školski sat. Kako mališan ne bi zametnuo raspored, pronađite za njega konkretno mjesto u školskoj torbi, tj. određeni pretinac ili džep.

5. Pribor za užinu


Lunch bag photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Mnogo mališana hrani se u školskoj kantini, no dio užinu donosi sa sobom. Odnosi li se to na vaše dijete, hranu mu spremite u plastičnu posudicu ili platnenu torbu za užinu koja se može čvrsto zatvoriti, a koja će spriječiti prolijevanje tekućine po školskoj torbi.

6. Bočica za vodu

Bez obzira na to nosi li dijete sa sobom užinu ili ne, bočica za vodu uvijek bi trebala imati svoje mjesto u školskoj torbi. Izaberite laganu bočicu manje militraže koju će dijete napuniti vodom kada stigne u školu kako bi mu na putu do škole školska torba bila što lakša.

7. Stvari za osobnu njegu

Među knjigama, pernicom i užinom osigurajte mjesto za nekoliko flastera, maramice i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Flasteri su odlična pomoć kod porezotina na papir i sličnih manjih nezgoda, svestrane maramice korisne su u raznim situacijama, a sredstvo za dezinfekciju ruku neka dijete koristi prije užine i na školskim izletima.

8. Papuče s pripadajućom torbom

U mnogim školama školarci u zatvorenim prostorima nose papuče. Neke škole imaju mjesto gdje ih mališani ostave kada nisu u školi, no u drugim školama papuče moraju nositi sa sobom. U tom ih slučaju spremite u laganu torbu kako papuče ne bi bile u doticaju s ostalim stvarima u torbi.

9. Kartica s osnovnim osobnim podacima

Riječ je o kartici na koju ćete zapisati osnovne podatke o svojem djetetu kao što su ime i prezime, kućna adresa, vaš broj telefona i važne informacije o njegovu zdravlju - pati li od alergija ili kroničnih bolesti kao što su astma, dijabetes i sl. te lijekove koje uzima.

Ovakva kartica potrebna je u hitnim slučajevima dođe li do ozljede na putu do škole ili ako se vaše dijete izgubi. Neka kartica bude laminirana kako biste ju zaštitili od tekućina, a stavite ju na lako dostupno mjesto.

Zaključak

Pregršt pribora stane u školsku torbu, no nije sva školska oprema jednako važna. Držite se opreme koja je uistinu potrebna, a šarene i zanimljive flomastere, olovke, bilježnice i igračke ostavite djetetu kao nagradu kada po povratku iz škole ispuni sve svoje obveze.

________
Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.
Vaša reakcija na temu