Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonijo Ćatipović S one strane: Zrinko Ogresta doživio neugodnost s HTV-om i ispričao se Lazaru Ristovskom

S one strane: Zrinko Ogresta doživio neugodnost s HTV-om i ispričao se Lazaru Ristovskom

U splitskom kinu Karaman održana je premijera filma, koji je oduševio Brunu Bebić, Antu Tomića, Slavka Sobina...

Glasna tišina ispunjena emocijama, da bi se potom prolomio pljesak koji se dugo nije stišavao, ispratili su hrvatsku premijeru filma Zrinka Ogreste 'S one strane' prikazanog u kinu Karaman.

Popunjeno kultno splitsko kino potom je toplo i dugo pozdravljalo redatelja, scenarista Matu Matišića te glavne glumce Kseniju Marinković i Lazara Ristovskog, koji su se zahvalili publici na reakcijama.

Najduži pljesak podrške zaorio se kada je redatelj iznio, kako je rekao, incident koji se dogodio uoči same premijere i to s javnom televizijom, s HRT-om prilikom javljanja uživo.

- Doživjeli smo neugodnost i ispričavam se Lazaru. Mislio sam da je HTV mudriji. Naime, prostor smo dobili Ksenija i ja, ali Lazar ne. Vaš aplauz najbolje govori što vi cijenite - kazao je Ogresta, na što je publika odgovorila podrškom glumcu i koproducentu. 

Gotovo istovremeno s hrvatskom premijerom u Splitu, film je dobio vrijedne nagrade na beogradskom FEST-u, za najbolju manjinsku koprodukciju, za režiju također u kategoriji manjinskih koprodukcija, te nagradu 'Nebojša Đukelić' za naj-film zemalja u susjedstvu. Prethodno je nagrađen posebnom nagradom na Berlinaleu.

Film govori o patronažnoj sestri, vrijednoj Vesni (Ksenija Marinković) koja je sama odgojila dvoje djece (Tihana Lazović i Robert Budak). Kada Vesni zazvoni telefon i javi se muž (Lazar Ristovski), otkrivaju se tajne. Majka je s djecom pobjegla iz Siska u Zagreb kad je rat počeo, jednog sina je izgubila, muž i otac je otišao u Beograd, odležao je u Haagu zbog zločina, djeca za njega ne žele čuti...

Pred kraj, film dobiva obrat, onu točku na 'i' zbog kojeg se dodatno proživljava, osjeća i pamti.

Hrvatska premijera je održana u Splitu prema Ogrestinoj želji.

- Nadam se da ovo nije moja zadnja premijera ovdje, a svakako se nadam da će kolege slijediti moj primjer. 'S one strane' na rubu racionalnog i treba uključiti iracionalni dio, koji je jači, za shvatiti ga. Vidim kroz reakcije da ste osjetili i hvala vam na prijemu - zahvalio se iskreno redatelj više puta ističući da mu je drago zbog premijere u Splitu.

Ksenija Marinković se duhovito nadovezala na Ogrestine riječi kazavši da ju nije briga kako se film gledao. Poslije je naglasila kako je zadovoljna i da joj je drago zbog splitske premijere.

Ristovski se također srdačno zahvalio publici.

- Hvala na toplom dočeku. Drago mi je da su ovu temu zajednički obradili Hrvatska i Srbija. Film govori o posljedicama rata koje su decenijske, o praštanju i o načinu kako se mogu prevazići sve te stvari koje su ratove izazvale i zato je ovu temu bilo značajno uraditi u koprodukciji kao što smo i napravili. Sudeći po nagradama, aplauzu splitske publike koja je kritična i iskrena, sve govori o tome da smo uspjeli u namjeri - u dahu nam je kazao glumac.

Odluku HTV-a da ga ne puste u program nije želio pretjerano komentirati.

- Mogu reći da sam tužan zbog toga, ali ne bih posebno komentirao - odgovorio je.

'S one strane' je odgledala i prvakinja Drame HNK Split Bruna Bebić.

- Interesantna priča, izvrsno odigrana, sjajna režija, ritam, kamera... Pun težine, tjeskobe i užasnih zbivanja koji su nažalost obilježili gotovo sve sudbine, a neke i nepovratno. Doživjela sam ga jako emotivno – podijelila je dojmove splitska glumica.

Kolumnist i književnik Ante Tomić ocijenio je film izvrsnim u svakom segmentu, od priče, režije, kamere do glume. 

Samo pohvale imao je i glumac Slavko Sobin.

- Snažan, glumački savršen, a Ksenija je kraljica - neposredan je Sobin.

On je posebno naglasio i kako mu je drago da publika ide u kina. Taj dio pak možemo zahvaliti mladom entuzijastu Alenu Munitiću, direktoru Festivala mediteranskog filma Split, koji je inicirao projekt umrežavanja splitskih kina. 'Moje splitsko kino' je zaslužno za organizaciju ove premijere. 

Vaša reakcija na temu