Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SATIRA FEST Mladen Vuković, satiričar iz Splita, dobio nagradu 'Zlatni krug'

SATIRA FEST Mladen Vuković, satiričar iz Splita, dobio nagradu 'Zlatni krug'

Održano je 19. izdanje

U organizaciji Beogradskog aforističkog kruga BAK održan je 19. međunarodni festival 'Satira fest'. Ove je godine bio posvećen 90. godišnjici rođenja satiričara Vladimira Bulatovića Viba pod sloganom 'Satira na pola koplja'. 

Na festivalu je dodijeljeno više nagrada i priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je Dragutin Minić Karlo. Nagrada 'Rastko Zakić' uručena je Ljiljani Krstić za najbolju satiričnu pjesmu 'Ima takvih' i Milku Stojkoviću za najbolju satiričnu priču 'Mesto pod suncem'. Nagradu za satiričnu hrabrost Beogradskog aforističarskog kruga dobio je urednik dnevnika Danas Dragoljub Draža Petrović.

Muhamed Đerlek Maks dobitnik je nagrade 'Nikola Otaš' za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, a odličje 'Zlatni krug' za afirmaciju satire u svijetu dobilo je četvero autora - Gordana Jović Stojkovski iz Sjeverne Makedonije, Babken Simonjan iz Armenije, Milan Kupecki iz Slovačke i Mladen Vuković iz Hrvatske. To je prvo priznanja Satira festa nekom autoru iz Hrvatske, a Vukoviću je stiglo za 30-godišnje uređivanje emisije 'Kad se smijah tad i bijah' na Radio Splitu u kojoj objavljuje i satirične priloge autora iz cijelog svijeta, a hrvatski aforizam predstavio je u više zemalja u inozemstvu.

Za finale natječaja za najbolji aforizam odabrana su i trojica autora iz Hrvatske - Danko Ivšinović, Živko Prodanović i splitski autor Zlatko Tomić, koji je jedini nastupio u Beogradu, jer su mnogi aforisti zbog pandemije izostali. Za najbolji aforizam proglašena je misao Dejana Tomčevića: 'To je slepa ulica, vodi na biralište'.

Vaša reakcija na temu