Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SOLINSKO KULTURNO LJETO Najavljena 54 različita programa; među njima koncerti Novih fosila, Prljavog kazališta, Darka Rundeka, Željka Bebeka

SOLINSKO KULTURNO LJETO Najavljena 54 različita programa; među njima koncerti Novih fosila, Prljavog kazališta, Darka Rundeka, Željka Bebeka

'Ponešto za građane svih generacija i svih afiniteta'

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i ravnatelj Javne ustanove u kulturi 'Zvonimir' Tonći Ćićerić najavili su program 29. izdanja Solinskog kulturnog ljeta koje će se održati od 5. srpnja do 1. rujna 2024. U 59 festivalskih dana na Ljetnoj pozornici u Gradini, u Vrtu muzeja Tusculum, tradicijskoj Kući Parać, Paraćevom dvoru, Domu kulture Zvonimir, na Manastirinama i ostalim solinskim ambijentalnim lokacijama producirat će se ukupno 54 kulturna programa.

'Solinsko kulturno ljeto svojim kako kvalitetnim sadržajem tako i ambijentom u kojem će se odvijati bit će doista posebno. Naravno, mnogi su programi planirani na lokacijama kao i prethodnih godina, ali od ove godine i u novouređenom Domu kulture 'Zvonimir'. Javna ustanova u kulturi 'Zvonimir', kao glavni organizator, podignula je ljestvicu, što gosti prepoznaju. Dio događanja - poput Romantike u Saloni - organizira Turistička zajednica grada Solina.

Kao gradonačelnika, posebno me raduje što će se dio programa održavati u Vranjicu, Mravincima, Kučinama kako bi i stanovnici tih područja uživali na domaćem terenu. Grad Solin je potpora i manifestaciji te će biti i ubuduće', istaknuo je gradonačelnik Ninčević.

Tonći Ćićerić, referirajući se na 54 programa u 59 dana, kazao je kako organizatori nemaju nimalo lagan zadatak. Raduje ga, međutim, što će građani svih generacija i svih afiniteteta moći pronaći nešto za sebe.

Program svečanog otvaranja 29. Solinskog kulturnog ljeta tradicionalno pripada Gradskoj glazbi 'Zvonimir' Solin i gostima. Ove je godine, otkrio je ravnatelj Ćićerić, posvećen pjesmama Tomislava Zuppe, velikog hrvatskog pjesnika čije su stihove uglazbila neka od najvećih skladateljskih imena hrvatske zabavne glazbe, te koji su postali vječni hitovi u izvedbama Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Tereze Kesovije, Kiće Slabinca, Vice Vukova i Miše Kovača. Uz Gradsku glazbu 'Zvonimir', pod dirigentskim vodstvom mo. Tonća Ćićerića, na koncertu pod nazivom 'Moj galebe…' kao solisti nastupit će Đani Stipaničev, Neda Parmać, Marsel Benzon i Kristijan Ordulj. Izvest će pjesme 'Galeb i ja', 'Ča smo na ovom svitu', 'Četiri stađuna', 'Cvijet čežnje', 'Kapetane moj', 'Finili su mare bali', 'Pismo ćali', 'Malo misto' i mnoge druge Zuppine uspješnice.

Nakon svečanog otvaranja glazbeni program obuhvaća još 28 koncerata s područja zabavne glazbe, klasične, jazza, bluesa, etno i tradicijske glazbe. Ćićerić je istaknuo koncerte Novih fosila, Prljavog kazališta, Željka Bebeka, Nene Belana & Fiumensa, Klape Šufit i Darka Rundeka. I ove godine stiže bard hrvatske šansone Ibrica Jusić. Koncert u Gradini održat će i Metaklapa uz orkestarsku pratnju s izvedbama najpopularnijih pjesama Iron Maidena. Ovogodišnji Kawa Fest na Izletištu Jadro u tri festivalske večeri donosi koncerte sastava Kries, Veja, Ogenj, Zoster, Rolo, Dioniz, S.A.R.S. Foster i The Splitters.

U klasičnom glazbenom programu istaknut je Festival komorne glazbe 'Solin Classic' na kojem će u tri koncerta nastupiti Zagrebački kvartet, violončelistički Duo Mussette, gitaristi Silvia Escamilla i Natan Zlodre te saksofonist Ivor Zlodre. U njegovu su okviru i koncert Splitskog gitarističkog kvarteta te koncert 'Puccini Gala' povodom obilježavanja 100. godišnjice smrti talijanskog opernog majstora Giacoma Puccinija, na kojem će nastupiti tenor Bože Jurić Pešić, sopranistica Ana Petričević, bariton Jurica Jurasić Kapun i sopranistica Rahela Ujević, uz klavirsku pratnju Zorana Velića.

U jazz programu nastupaju Luis Bonilla i Svjetski jazz orkestar Glazbene mladeži s glazbenicima iz SAD, Costa Rice, Australije, Bugarske, Mađarske, Danske, Novog Zelanda, Finske, Meksika, Slovenije, Španjolske, Italije, Češke, Velike Britanije, Srbije i Hrvatske. Koncerte priređuju i jazz-fusion sastav Waveform iz Splita, internacionalni Marius Preda Evolution Trio, Filip Pavić Quartet i Petar Rogulj Quintet. U programu je i jednodnevni Solin Blues Festival na kojem u inspirativnom ambijentu vrta Tusculum nastupaju eminentni hrvatski blues duo Charlie & Bell te Srdela Blues Band.

U programu etno i tradicijske glazbe očekuje se koncert Zagreb Klezmer Trija, susreti dalmatinskih klapa 'Klape na Kruniku' u Kučinama i 'Vranjicu, ljubavi moja' u Vranjicu kao i tradicionalna večer izvornih dalmatinskih napjeva u Paraćevom dvoru pod nazivom 'Zapivala tica mala' u izvedbi Pučkih pivača Gospe od Otoka i njihovih gostiju. Povodom obilježavanja 80. obljetnice smrti don Frane Bulića koncert tradicijskih napjeva na Manastirinama održat će vokalni ansambl 'Pučki pivači Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu', predvođen dirigentom Joškom Ćaletom.

Dramski program 29. Solinskog kulturnog ljeta donosi, naglasio je Ćićerić, donosi ukupno devet dramskih naslova - realiziran je u suradnji s eminentnim hrvatskim kazalištima. U srpnju su tako u planu predstave 'Otvoreni brak' Gala Teatra s Matijom Prskalo i Slavkom Juragom, 'Agencija za sreću' Teatra Gavran u režiji Mladene Gavran, 'Ništa im neće bit'' Kazališta Moruzgva s Ecijom Ojdanić i Franjom Maškovićem u režiji Tamare Damjanović te predstava 'Fešta' zagrebačkog Teatra Exit s Josipom Anković i Josipom Ledinom. Dramski kolovoz otvara još jedna Exitova predstava 'Početak' s Dijanom Vidušin i Draženom Šivakom, slijede predstave 'Žene na rubu' Kazališta Scena Gorica u režiji Marija Kovača, 'Tere i Luce' Kazališta Planet Art s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić Medančić u režiji Marka Torjanca te predstava 'Zagubljeni par' Teatra Erato s Ksenijom Pajić i Sinišom Popovićem u režiji Milana Trenca.

U svojevrsnom off programu u Gradini na rasporedu je i trodnevni 2. Međunarodni festival stand-upa pod nazivom 'Festivar komedije' koji organizira provjerena ekipa iz Splicke scene, na kojem nastupaju Goran Vinčić (HR), Andrija Dabanović (CG), Saša Turković (HR), Ante Travizi (HR), Tomislav Primorac (HR), Branko Krsmanović (BiH), Nikola Todoroski (MK), Ivica Lazaneo (HR), Marko Dejanović (HR), Tin Vodopivec (SLO), Srđan Olman (SRB) i Josip Škiljo (HR).

U književnom programu priredit će se promocija knjige Miloša Mandića 'Pisma dida Miloša iz Prvog svjetskog rata' te knjiga 'Vlaška trilogija' Ante Tešije, dok će se u plesnom programu naći folklorna večer pod nazivom 'Večer Zagore' i treće izdanje Međunarodnog festivala folklora. U likovnom programu na rasporedu je likovna kolonija 'Boje rive moje' u Vranjicu te izložba slikarice Mirjane Vuksanović u Galeriji Zvonimir.

Kao i proteklih godina, Solinsko kulturno ljeto priređuje i dječji program s nizom dječjih dramskih i interaktivnih predstava, lutkarskih mjuzikala, likovnih radionica i dr.

Vaša reakcija na temu