Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: SMN SPLIT Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi položila doživotne zavjete

SPLIT Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi položila doživotne zavjete

'Bog ju je dotaknuo preko ruža svete Klare'

Klarisa s. Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) položila je doživotne zavjete u samostanu klarisa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima i duhovnik klarisa fra Marijan Vugdelija koji je naglasio kako je ovo velik i svečan dan za čitavu Crkvu, a posebno za sestre klarise. Čestitao je s. Katarini od Raspete Ljubavi te zaželio da sve molitve koje ćemo u ovom slavlju uputiti Bogu budu plodonosne i ostave duboki trag na život moliteljica i klanjateljica, sestara klarisa.

Pozdravivši mnoštvo okupljenih vjernika, a posebno obitelj i rodbinu s. Katarine, biskup Rogić pozvao je sve na promišljanje što uopće znači zavjetovati se Gospodinu i predati čitav svoj život u ruke Božje te koliko snažnu poruku ova mlada djevojka šalje svima nama u 21. stoljeću kada većina ljudi ne poznaje što znači doživotna vjernost i kada živimo u izobilju različitih mogućnosti za naš život, a ništa nas ne ispunjava. 'Dragocjena je uloga sestara klarisa uvijek, a osobito danas kada čovjek bježi od samoga sebe i od Boga, stalno želi biti nešto drugo i ne nalazi smisla, kao da se predao trajnom besmislu i rastresenosti. Ovaj samostan, oaza molitve, bio je i bit će svjetlo svakom čovjeku da pronađe mir duše u otkrivanju Božjeg plana za njegov život', kazao je. Istaknuo je kako se s. Katarina odvažila biti drugačija u ovome svijetu, 'biti ud Njegova tijela, odgovoriti na poziv služenja i poslanja po mjeri dara vjere koju će joj Gospodin udijeliti te njezine usne očistiti i u njih svoju Riječ staviti. Trajno će je pozivati da njezina ljubav bude nehinjena, neglumljena, neprevrtljiva ili usiljena nego potpuna, da od zla bježi, a uz dobro prijanja'.

Upozorio je i sve okupljene da ukoliko želimo biti Isusovi, slijediti ga i služiti mu, bez križa, odricanja i žrtve ne ide jer On je tim putem prošao i obećao da će nas na tom istom putu pratiti i biti s nama. 'Raspeta ljubav, Isus na križu, u sebi nosi sve grijehe svijeta i pomiruje palog čovjeka s njegovim Stvoriteljem. Zapitajmo se može li se živjeti za nešto više od toga? Postoji li veći cilj? Može li se imati veće povjerenje i pouzdanje nego u Raspetu Ljubav? Svi smo na to pozvani po Raspetoj Ljubavi, svatko u svom pozivu i odazivu', zaključio je.

S. Marija Katarina od Raspete Ljubavi (Nera Galijot) rođena je 21. veljače 1994. godine u Splitu. Tokom djetinjstva živjela je u Kaštel Gomilici, Kninu i Vodicama. Srednju strukovnu školu završila je u Šibeniku, smjer kozmetičar. Potom se vraća u Kaštel Gomilicu i zapošljava u ugostiteljstvu. Iako je živjela kao i svi vršnjaci, često je razmišljala o Bogu i tražila smisao života na zemlji. Tijekom godina u njenoj nutrini raste nezasitna žeđa za Bogom, za potpunim predanjem Njemu, ali nije shvaćala da se radi o pozivu za redovništvo. Na prijedlog župnika u Kaštel Gomilici, don Ante Čotića, 2015. godine odlazi na hodočašće u Rim i Asiz prilikom otvaranja Jubilarne godine Božjeg milosrđa. U Asizu, u Porcijunkuli, Bog ju je dotaknuo preko ruža svete Klare, no ni tada nije odlučila izbliže slijediti Gospodina. Te godine upisuje vojsku o kojoj je razmišljala jako dugo, no u isto vrijeme pojavljuju joj se misli o redovništvu. Krajem Jubilarne godine Božjeg milosrđa, prolazi svjesno kroz Vrata milosrđa i napokon prepoznaje svoj redovnički poziv za klauzuru. U 23. godini, 18. ožujka 2017. godine, pristupa Redu siromašnih sestara svete Klare u Splitu. Prve zavjete u trajanju od tri godine položila je 19. ožujka 2020. godine, piše portal Splitsko-makarske nadbiskupije

Vaša reakcija na temu