Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠTA VI TAMO KOPATE? Predstavit će se Nakovana - misteriozni arheološki lokalitet na Pelješcu

ŠTA VI TAMO KOPATE? Predstavit će se Nakovana - misteriozni arheološki lokalitet na Pelješcu

Predavanje u Staroj gradskoj vijećnici

U Staroj gradskoj vijećnici se u četvrtak, u 19 sati, održava novo predavanje u sklopu projekta 'Šta vi tamo kopate?'. Ovaj put s je tema lokalitet Nakovana na Pelješcu.

'Proteklih šest predavanja privuklo je preko 750 posjetitelja. Da nam je netko rekao da će arheološka predavanja polučiti takav publicitet i da će se na predavanjima tražiti ne jedna nego na desetke stolica više, teško bi mu povjerovali. No, ipak je istina. Interes za projektom javne arheologije zanimljivog naziva 'Šta vi tamo kopate?', koji je pokrenuo Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita ne jenjava. 

Stara gradska vijećnica pretijesna je za sve zaljubljenike u prošlost i arheologiju. A kako i ne bi bila kad se na predavanjima predstavljaju rezultati najnovijih arheoloških istraživanjima na dalmatinskim lokalitetima. U Split stižu arheolozi iz cijele Hrvatske koji su voditelji odabranih arheoloških istraživanja, pa publika iz prve ruke saznaje o najnovijim arheološkim saznanjima', poručuju iz Arheološkog muzeja. 

Početna predavanja na temu arheološke zvijezde Salone te vječno zanimljive Dioklecijanove palače privukla su rijeke ljudi, no ono što su ova predavanja ponudila nadilazi samo arheološke nalaze. Saznalo se da je arheologija itekako živa i dinamična te da svaka nova spoznaja donosi komadić puzzle koja može potpuno promijeniti tijek priče. A za priče, posebno one iz prošlosti puno je zainteresiranih.

'Znamo koliko ljude intrigira prošlost. Sigurni smo u to po količini pitanja koje nam postavljaju kad nas susretnu na terenu. Odatle i naziv ovog projekta, a koji se odnosi na najčešće pitanje koje se postavlja arheolozima 'Šta vi tamo kopate?'. Predavanja su zato i osmišljena imajući na umu široku javnost, a ne samo struku i svi su dobrodošli. Posebno nam je drago vidjeti interes i za neke lokacije koje su ljudima bile manje poznate. Razvija se svijest o važnosti svih arheoloških lokacija koje svojim nalazima stvaraju još snažniju priču o Dalmaciji. Nadolazeće predavanje o Nakovani na Pelješcu još je jedan zanimljivi lokalitet i sigurno će biti jako posjećeno', izjavila je dr. sc. Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu, ujedno i idejna začetnica projekta.

Na ovom lokalitetu su pronađeni tragovi bitke koju je vodio sam Oktavijan, prvi rimski car. Zna li se što je dovelo do ovog sukoba i kako su se domicilni Iliri suočili s rimskom vojnom moći? Predavanje će ići i preko 3000 godina u prošlost. U neobičnim grobovima iz prapovijesti pronađeni su izuzetno bogati grobni prilozi, ostaci nošnje i oružja i čine ovu arheološku lokaciju pravim čudom. Kad pri tom dodamo da su u potpuno očuvanom grobu pronađeni tragovi pogrebne gozbe s ulomcima čaša za vino i manjih zdjelica nastaje prava misterija. Gdje su preostali dijelovi posuda? Jeli ih netko odnio? Gdje su ih i zašto pohranili? Je li riječ o kultu s posebnim značenjem?

Predavanje o ovom zanimljivom arheološkom lokalitetu na Pelješcu održat će prof. dr. sc. Hrvoja Potrebice s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u autorstvu s dr. sc. Markom Dizdarom, ravnateljem Instituta za arheologiju. Moderatorica predavanja će biti dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Vaša reakcija na temu