Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Umro je Norman Dixon, britanski koreograf koji je veliki dio karijere ostvario u Hrvatskoj

Umro je Norman Dixon, britanski koreograf koji je veliki dio karijere ostvario u Hrvatskoj

Preminuo je jučer u Zagrebu u dobi od 94 godine

Jučer je u Zagrebu u dobi od 94 godine umro Norman Dixon, britanski koreograf koji je veliki dio svoje bogate karijere ostvario u Hrvatskoj gdje je realizirao brojne predstave. Posljednju Dixonovu premijeru, 'Vragolastu djevojku' L. J. F. Hérolda izveo je Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u veljači 2016. kada je njegovu koreografiju na scenu prenio Dinko Bogdanić.

Oxfordski baletni rječnik navodi o Normanu Dixonu da se školovao u baletnoj školi Sadler's Wells baleta i u Baletnoj školi Rambert, kod glasovite pedagoginje Marie Rambert. S vremenom je postao vodeći plesač Baleta Rambert i tumačio sve glavne klasične uloge, kao i moderni repertoar. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća javlja se kao slobodni koreograf u Londonu i ubrzo odlazi u inozemstvo. 

Prve koreografije načinio je za Ballet Club koji je izvodio predstave u malim kazalištima West Enda. Objedinio ih je za vlastitu trupu Ballet Venture (Baletni pothvat), 1960. godine, i prikazivao u Theatre-in-the-round, na pozornici na kojoj je publika sjedila uokolo sa sve četiri strane. Vrlo brzo svratio je na sebe pozornost originalnošću i snagom svojih koreografskih rješenja.

Osnovao je Portugalski eksperimentalni balet u okviru Gulbenkianove zaklade u Lisabonu. Godine 1966. dobio je prvu nagradu u povijesti engleskog baleta – nagradu Britanskog umjetničkog savjeta. Bio je koreograf Nacionalne opere u Walesu, ravnatelj Gradskog baleta u Santiagu u Čileu, Urugvajskoga nacionalnog baleta u Montevideu i Baleta u St. Pöltenu u Austriji. Koreograf je brojnih predstava koji je u Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju, 1967. godine, s velikim uspjehom donio i predstavio popularni balet 'Vragolasta djevojka'. Režirao je operete, opere i mjuzikle.

Od 1977. do 1986. godine šef je Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. U Rijeci je postavio i hrvatsku praizvedbu baleta 'Silfida'. S 'Vragolastom djevojkom' je, pri njezinoj trećoj postavi u Rijeci, 1999. godine, obilježio 50. obljetnicu umjetničkog rada, a 2000. primio je Nagradu grada Rijeke.

Od 2004. živio je u Zagrebu. U zagrebačkom HNK-u  postavio je 'Vragolastu djevojku' 1972. i 'Silfidu' 2005. U splitskom HNK-u postavio je 'Vragolastu djevojku' 1988. godine.

Vaša reakcija na temu