Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Veliko finale Flora Dalmatice danas i sutra

Veliko finale Flora Dalmatice danas i sutra

Ostat će i neki trajni podsjetnici

Festival prirode 'Flora Dalmatica' u Šibeniku broji svoje posljednje dane za ovu godinu. Kao trajno sjećanje na treće izdanje ostat će hotel za kukce i biljkoteka koji su izrađeni i predstavljeni ove subote 27. travnja ispred Turističko-informativnog centra, odnosno kluba Azimut. Osim toga, zelena površina u Docu, smještena između klupskih prostorija legendarne 'Krke' i 'Vala' ponovno sija novim sjajem i s ponosom novi naziv 'Robertin park'. Istoimena participativna radionica održat će se i u nedjelju 28. travnja i pozvani su sudjelovati svi.

Kao trajni podsjetnik

Subotnje jutro 27. travnja u Šibeniku je proteklo u znaku zelene boje i 'Flore Dalmatice', festivala prirode koji traje još samo sutra. Ove subote, na zelenoj površini ispred Azimuta održana je radionica za velike i male 'Izrada hotela za kukce' čime je Krešimirov grad dobio jedan sasvim drugačiji hotel u samom centru. Radionicu je vodila Kristina Dobra, članica planinarsko-ekološke udruge Stribor, a u radionici su sudjelovali i korisnici Centra za socijalnu inkluziju Šibeniku.

'Uvijek nam je posebno drago kada vidimo da se u programe Flore Dalmatice uključuje što više ljudi, sve skupine naših sugrađana i da uživaju u onom što su članovi platforme pripremili za njih s idejom da bude korisno i zabavno. Tako je bilo danas u Šibeniku, ali i svih ovih dana u nekoliko gradova i općina u županiji zahvaljujući angažmanu svih naših članova koji su dali sve od sebe da treću godinu zaredom istaknemo ime Roberta Visianija i njegovu baštinu', poručili su iz platforme Flora Dalmatica koja stoji iza organizacije programa.

Kao trajni podsjetnik na treću godinu festivala, osim hotela za kukce, svakako je i biljkoteka, prva šibenska 'knjižnica' za biljke, sjemenje i reznice koja je danas izložena ispred Azimuta. Biljkoteku je izradio lokalni umjetnik/obrtnik Mario Juras (poznat i kao Lulas), a njenu je izradu financirala Javna ustanova Nacionalni park Krka, te je na izlaganju biljkoteke prisustvovala i ravnateljica JU NP Krka Nela Slavica s kolegicama.

Biljkoteka će narednih dan biti postavljena na trajnu lokaciju kako bi svi šibenski zaljubljenici u uzgoj biljaka za vlastite potrebe bez obzira radili se o ukrasnim biljkama ili hrani, imali svoje mjesto za razmjenu.

Participaticna nedjelja

Nakon subote, u nedjelju 28. travnja, 'Flora Dalmatica' završit će drugim i finalnim danom participativne radionice 'Robertin park vol. 3'. Organizatori pozivaju sve zainteresirane sugrađane da sunčanu nedjelju s početkom u 10 sati pa dok potraje provedu u radovima formiranja zelene površine u čast mladoj šibenskoj arhitektici i aktivistici Roberti Škugor, a u korist gradu i njegovim stanovnicima.

Radionicu organiziraju i provode Društvo arhitekata Šibenik i platforma Flora Dalmatica te obitelj i prijatelji prerano preminule arhitektice i aktivistkinje Roberte Škugor s ciljem aktivacije zapuštene zelene površine smještene između veslačkog kluba Krka i jedriličarskog kluba Val ili 'ispod' Osnovne škole Juraj Dalmatinac. Dugoročni cilj inicijative je prenamjena zelene površine 'ispod' OŠ Juraj Dalmatinac u Docu, iz mješovite namjene (M1) u javni park (Z1) u Generalnom urbanističkom planu Grada Šibenika i uređenje javnog parka na korist svih stanovnika ovog dijela Grada i kroz uključenost lokalne zajednice u njegovo planiranje i uređenje.

Vaša reakcija na temu