Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠKMER (privatni arhiv) FOTOGALERIJA Završen ŠKMER-ov EU projekt 'Kuhinja Znanja' za unapređenje gastronomije i ugostiteljstva

FOTOGALERIJA Završen ŠKMER-ov EU projekt 'Kuhinja Znanja' za unapređenje gastronomije i ugostiteljstva

Pogledajte kako je bilo

Šefovi kuhinja iz mediteranskih i europskih regija, članovi međunarodne udruge sa sjedištem u Splitu, uspješno privode kraju projekt 'Kuhinja Znanja' (UP.02.3.1.03.0137), sufinanciran kroz program 'Učinkoviti ljudski potencijali' u sklopu Europskog socijalnog fonda. Projekt je trajao 30 mjeseci te je imao za cilj unaprijediti znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a, razviti specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja te potaknuti nova zapošljavanja i implementaciju inovativnih edukacijskih sadržaja s ciljem promocije i razvitka ugostiteljske struke.

'Kuhinja Znanja' je započela s idejom da razvoj turizma otvara velike mogućnosti za širenje tržišta, zapošljavanje i samozapošljavanje. Kako se pokazalo da postojeći sustav obrazovanja u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe turističkog gospodarstva te da kultura hrane u turističkim destinacijama ne prati visoke zahtjeve struke i očekivanja turista, kroz 'Kuhinju Znanja' razvijena su četiri specijalizirana edukacijska paketa koji su obuhvatili širok spektar tema, uključujući zdravu prehranu, tradicionalnu kuhinju, minimaliziranje otpada te napredne kulinarske metode i tehnike.

'U ŠKMER Akademiji razvijeni su brojni master classovi, radionice i treninzi za profesionalne kuhare, slastičare, F&B managere, strukovne nastavnike i mentore o modernim tehnologijama u kuhinji, poslovnim savjetovanjima, nutricionizmu, zero waste konceptu, općenito jačanju kompetencija u ugostiteljstvu i pronalasku optimalnih rješenja. Tu su bili i haute cuisine specijali za obogatiti jelovnike, hands on kuharski i slastičarski treninzi na temu posebnih jela i namirnica uz renomirane domaće i svjetske chefove te gastronomske stručnjake. Posebna pažnja posvećena je inkluziji osoba s invaliditetom u radni proces te očuvanju gastronomske baštine Dalmacije. Kroz edukacijske pakete, škole kulinarstva i druge aktivnosti, ŠKMER je dao značajan doprinos razvoju, zaštiti i valorizaciji tradicijske dalmatinske kuhinje', izjavila je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije i projekta 'Kuhinja Znanja'.

Kulinarske treninge i edukacije vodili su vodeći domaći nutricionisti poput magistre znanosti Dragane Olujić i doktorice znanosti Vesne Bosanac. Organizirana su gostovanja s programa s tri Michelinove zvjezdice koje su vodili chef i pastry instruktori francuske École Ducasse, lani proglašene za najbolju kulinarsku školu na svijetu na World Culinary Awards u Dubaiju. Radionice i kulinarske treninge tijekom posljednje dvije i pol godine vodili su mnogi renomirani domaći chefovi i slastičari poput Željka Nevena Bremeca, Petra Vlaka, Hrvoja Zirojevića, Steva Karapandže, Marija Mandarića, Ivane Bradarić, Tereze Alabande, albanskog chefa Sokola Prenga, talijanskih vrhunskih chef edukatora poput Sauro Bisona, Alessandra Rossettija, Waltera Zannonija, Andrea Clementija...

Održani su, između ostalog, kulinarski treninzi za kuhare na turističkim brodovima, edukacije visokog slastičarstva, pizza chef specijali i hands-on majstorske radionice za haute cusisine teme poput molekularne kuhinje, gurmanskog street fooda, grilla, dimljenih slanih jela i slastica i carvinga. Edukacije su prošli zaposlenici udruge, profesionalci u ugostiteljstvu, strukovni nastavnici i mentori, kao i mnogi drugi koji su željeli unaprijediti svoja znanja, vještine i optimizirati poslovanje primjenom modernih tehnologija i koncepata.

U sklopu 'Kuhinje znanja' provodilo se stipendiranje mladih kuhara, kuhali su mladi s posebnim potrebama,a djeca i mladi učili su se kroz radionice kuhanja benefitima mediteranske kuhinje. Velika pažnja posvećivala se konceptima zero waste-a, educiranju o očuvanju tradicijske kuhinje i njezinom uvođenju u jelovnike objekata.

'Kroz projekt smo prenijeli znanja o društveno odgovornom i ekološki prihvatljivom poslovanju uz koncepte zero waste-a polaznicima naših edukacija, od profesionalaca u ugostiteljstvu do strukovnih nastavnika. Uz suradnju s priznatim stručnjacima, proveli smo edukacije o nutricionističkim vrijednostima mediteranske (dalmatinske) kuhinje i prehrane. Također, naša pažnja na radionicama i masterclassovima "Kuhinje znanja" bila je usmjerena na očuvanje tradicije ukorijenjene u autohtonim namirnicama i zaštićenim metodama pripreme jela i slastica. Projekt 'Kuhinja znanja' nije samo unaprijedio gastronomske vještine, već je i promicao društvenu odgovornost, održivost te jačanje konkurentnosti ugostiteljskog sektora u Hrvatskoj', dodala je Harašić Bremec.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.


Vaša reakcija na temu