Uz ovaj odličan osnovni recept bašamel umak možete napraviti brzo i jednostavno, a rezultat će uvijek biti savršen. Možete ga poslužiti uz tagliatelle, a bit će odličan i uz druge kuhane tjestenine, kaže Recepttura.
Sastojci
70 g oštrog ili glatkog brašna
70 g maslaca
750 ml mlijeka
sol
papar
muškatni oraščić
Upute
U posudi na štednjaku zagrijavati maslac na laganoj vatri da se otopi.
Dodati brašno i miješati, zaprška mora ostati svijetla.
Kad se pojave mjehurići, uliti dio mlijeka i nastaviti miješati da se dobije jednolična smjesa.
Opet doliti mlijeko i miješati da se sastojci spoje.
Uliti sve mlijeko, miješati da se sastojci spoje i umak zgusne.
Posoliti i popapriti po ukusu, te isto tako naribati muškatni oraščić u umak.
Kuhati još dvije minute i uživati.
Bešamel umak možete poslužiti s raznim kuhanim tjesteninama, lazanjama, gljivama