Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt 'Mogu i ja bit fit': Anka, Antonia, Lucija i Stipe izgubili 35 kilograma!

Projekt 'Mogu i ja bit fit': Anka, Antonia, Lucija i Stipe izgubili 35 kilograma!

Kandidati su usvojili mnoge zdrave prehrambene navike koje prije nisu prakticirali

Projekt 'Mogu i ja bit fit' Radio Sunce je pokrenuo sa ciljem promocije zdravih životnih navika i promjene loših životnih navika Splićana. Naime, podaci za cijelu Hrvatsku su alarmantni: djeca su nam sve deblja, imamo porast oboljevanja od raka, svaki treći odrasli puši, vrlo malo se ljudi rekreira, većina jede iznimno loše i nekvalitetno. Početak projekta je bio u prvom tjednu travnja, a završetak u prvom tjednu srpnja, dakle, trajao je puna tri mjeseca. Tijekom srpnja kandidati su obavljali završne preglede kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje i napredak.
 
U projektu je sudjelovalo četvero kandidata: Anka Bartičević, Antonia Sokol, Lucija Ćulum i Stipe Bubić. Kroz projekt su ih vodili stručnjaci  dr.sc. Mirela Crvelin Živković, specijalistica interne medicine iz Poliklinike Sunce, magistrica nutricionizma Dragana Olujić, direktorica Prvog hrvatskog dijetoterapijskog centra iz Splita, magistar kineziologije Marino Tavra, voditelj Guliver Fitnessa i ostali treneri tog centra.
 
Liječnica Crvelin Živković obavljala je medicinski nadzor kandidata. Bilo je važno da su pod nadzorom zbog povećane tjelesne aktivnosti i promjene prehrambenih navika. Nutricionistica Olujić radila je kandidatima stručna mjerenja, izrađivala individualne jelovnike i provodila savjetovanje o prehrani. Trener Tavra, zajedno sa ostalim stručnjacima iz Gulivera, vodio ih je kroz najbolje načine vježbanja i rekreacije kojim se topi masno tkivo i mršavi.
 
Ovim projektom kandidati su usvojili mnoge zdrave prehrambene navike koje prije nisu prakticirali, primjerice gotovo svakodnevno konzumiranje povrća, neki su kandidati uveli u prehranu namirnice koje nikad prije nisu jeli, a vrlo su zdrave (primjerice, proso), povećani unos ribe, izbacivanje fast fooda, smanjenje konzumacije slatkoga (čokolade, keksa, smanjenje šećera u kavi i slično). Individualno su puno naučili, a veliki je benefit i što su njihove obitelji, također, većinom prihvatile zdrave obrasce prehrane i života. Kako se kandidati ne bi opustili i izgubili zamah, Radio Sunce je svakoga kontaktirao jednom tjedno za motivaciju i izjavu o tome kako napreduje.
 
Završnim uvidom u stanje kandidata, stručnjaci koji su ih vodili ocjenili su da je najmlađa kandidatkinja Lucija Ćulum smršavila najviše u tri mjeseca. S druge strane, kandidat Stipe Bubić je izgubio najviše masnog tkiva. Naravno da su i ostale dvije kandidatkinje učinile sjajan posao jer je Anka uz obitelj, posao i druge obveze uspijevala redovito izvršavati sve zadatke iz projekta, a i nastavila je vježbati kroz srpanj. Jednako tako, i Antonia je, uz studiranje i posao, sve zadatke obavljala, naučila je mnogo, te ostaje aktivna i dalje, a zdrava hrana joj je postala životna navika.

Kad se zbroje pojedinačni gubici kilograma, svi zajedno smršavili su 35.2 kilograma!
 
Sve u svemu, i kandidati i stručnjaci i Radio Sunce zadovoljni su učincima projekta. Kandidati su napredovali mnogo, bili su primjer i ostalih slušateljima radija kako se može i mora, u tri mjeseca svi su napravili odličan i zdrav rezultat. Sada će, kako i sami kažu, nastaviti živjeti onako kako su naučili. A naučili su da je kretanje jako važno za održavanje linije, da se u svakome danu može naći vremena za malu rekreaciju jer, kako kaže stara izreka, tko nema vremena za vježbanje, imat će za bolest. Naučili su da treba izbjegavati procesiranu hranu, slatkiše, čokolade, sladolede, umjetna i gotova jela iz industrijske proizvodnje.
 
Naučili su i da zdrava hrana nije nešto što se posebno priprema, što je skupo i što treba tražiti po policama jer najzdravija hrana su sve naše mediteranske namirnice, reklo bi se, sasvim obične i dostupne, kao što su - blitva, raštika, kupus, cikla, mrkva, ječam, zob, srdela, tunjevina, jagode, lubenice...

Vaša reakcija na temu