Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot DIP-u predano više lista manjinaca, među njima i nadugovječniji Radin

DIP-u predano više lista manjinaca, među njima i nadugovječniji Radin

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj pripadnici nacionalnih manjina na razini cijele države biraju osam zastupnika

U Državno izborno povjerenstvo u srijedu je predano više kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, većinom predstavnika nacionalnih manjina, a među kojima po novi mandat idu najdugovječniji saborski zastupnik Furio Radin, kao i dosadašnji zastupnici Lekaj Prljaskaj, Jankovics i Bilek.

'Zadnjih osam godina sam u Hrvatskom saboru i kako sam do sada zastupala sve manjine, tako ću i dalje', poručila je Ermina Lekaj Prljaskaj nakon što je predala DIP-u svoju kandidaturu za još jedan mandat u Saboru kao zastupnica pet nacionalnih manjina – albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj pripadnici nacionalnih manjina na razini cijele države biraju osam zastupnika, kandidirala ju je Unija Albanaca u RH.  Obzirom da je u prethodna dva saziva Sabora bila dio HDZ-ove vladajuće većine, novinari su je pitali hoće li se nakon ovih izbora svrstati uz većinu i u slučaju da SDP preuzme vlast, na što je Lekaj Prljaskaj istaknula kako je dosadašnja praksa uvijek bila da su zastupnici manjina išli uz većinu. 

'Praksu da podržavam većinu ću nastaviti i dalje jer je to u interesu nacionalnih manjina', najavila je.

Po još jedan mandat ide i najdugovječniji saborski zastupnik Furio Radin. Predao je DIP-u kandidaturu za predstavnika talijanske nacionalne manjine kao kandidat grupe birača. Ukoliko osvoji mandat, bit će mu to 10. ulazak u Sabor u kojem je od 1992. godine. Radin se ne slaže s tezom Lekaj Prljaskaj da su manjine uvijek uz vladajuće. Podsjetio je kako je on tri puta bio u oporbi, a hoće li tako biti i ovaj puta ako lijevi savez predvođen SDP-om pobijedi, nije htio precizirati. 

'Sve ovisi o tome kakav se ugovor potpisuje i kakva si iskustva imao s prošlom koalicijom, a ja sam s prošlom imao dobra iskustva. Mislim da to govori dosta i ne bih imao tome što dodati jer sve što bih dodao, bilo bi pogrešno', rekao je. 

I Robert Jankovics i Vladimir Bilek žele još jedan mandat kao zastupnici nacionalnih manjina. Jankovics je kandidaturu DIP-u za zastupnika mađarske manjine predao kao kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, a Bilek će svoju kao kandidat grupe birača, ali i Matice slovačke Osijek, za predstavnika češke i slovačke manjine predati do kraja dana. Matica slovačka Osijek ima još jednog kandidata, a to je Ivan Komak.

Svoju neovisnu listu za 3. izbornu jedinicu predao je i Viktor Šimunić, gradonačelnik Oroslavja, na kojoj se, uz ostale, nalazi i redatelj i filmski producent Dario Juričan i to na posljednjem mjestu.

'Dosta je toga da je stranačka iskaznica jača od svega, od pravosuđa, policije i naroda', kazao je Šimunić novinarima ne želeći otkriti hoće li nakon izbora biti skloniji HDZ-u ili SDP-u.

U borbu za mandate u 3. izbornoj jedinici ulazi Međimurski demokratski savez, čiju listu je u srijedu predao Željko Pavlic.

Najveća gužva u DIP-u očekuje se u četvrtak i petak, zadnjeg dana predaje izbornih lista i kandidatura.

Vaša reakcija na temu