Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO IZ KNINA Novi Zakon uvodi naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji

UŽIVO IZ KNINA Novi Zakon uvodi naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji

Procjena je da će se za to iz državnog proračuna izdvojiti 86 milijuna kuna

17.34 - Sjednica Vlade je završena, a nakon toga je potpisano 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednih više od 185 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena razvojnim projektima u Šibensko-kninskoj županiji

17.08 - Završen je otvoreni dio sjednice Vlade, a zatvoreni dio će početi nakon pauze.

16.25 - Nakon što je predstavljen novi Zakon, Damir Krstičević prisjetio se vremena od prije 22 godine kada je bio sudionik Oluje.

- Baš negdje u ovo vrijeme, oko 16 sati, bili smo iznad Knina. Na Crvenoj zemlji. Ljudi moji, bilo je teško. Lako nam je danas govoriti, ali bila je to teška borba. Prošlo je jako brzo, a potom je uslijedila borba za istinu o tome što se događalo u Oluji. Mi smo uvijek znali da je to simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Bila je to odlično pripremljena akcija, krunska akcija Domovinskog rata. Imali smo i vrhunske smjernice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Danas osjećam radost što sam ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Tajna naše pobjede su bili ljudi, vjerujem da je ovo simbolični iskorak što se ovaj Zakon odnosi u Kninu. Ima u njemu dosta pozitivnih stvari za koje mislim da su ih hrvatski branitelji zaslužili jer su oni i Domovinski rat temelj razvoja Hrvatske. Vjerujem da smo ovim zakonom pokazali da vodimo brigu o našim braniteljima, u njima ima potencijala i za drugu karijeru, a to smo im ovim zakonom omogućili - rekao je Krstičević.

- Ovo je važna politička odluka, realizacija našeg predizbornog obećanja - zaključio je Plenković.

16.16 - Usvojen je prijedlog Nacrta novog Zakona o braniteljima. 

Novi Zakon uvodi naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Iznos najniže  mirovine neće više biti fiksni kao do sada nego će se povećati ovisno o broju dana provedenih u borbenom sektoru u Domovinskom ratu. Procjena je da će se za to iz državnog proračuna izdvojiti 86 milijuna kuna. 

Snizit će se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu. Proširen je krug korisnika prava na obiteljsku imovinu, uvode se sistematski pregledi za sve branitelje. Donošenjem Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata osigurava se pravno-institucionalni okvir ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu braniteljske i stradalničke populacije. Zakonom je predviđena medicinska rehabilitacija za sve hrvatske branitelje, otvara se rok za priznavanje statusa hrvatskih branitelja, uspostavit će se posebne organizacijske jedinice unutar Jedinstvenog tijela vještačenja koji će biti nadležni za vještačenja u  postupcima ostvarivanja prava, unaprijeđen je institut stambenog zbrinjavanja, prošireno je i detaljnije uređeno pravo na prednost pri zapošljavanju, a uvedena je i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja.

Kao poticajna mjera braniteljima je omogućen je rad uz mirovinu, potpora za obrazovanje je proširena i na djecu branitelja sa 100 dana borbenog sektora u Domovinskom ratu. Branitelji će imati pravo na odvjetnika kojeg će plaćati država ako se protiv njih vodi postupak za kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Registar branitelja više neće biti javan već će se koristiti samo za službene potrebe, osnažit će se područne jedinice Ministarstva branitelja te osigurati zaštita stečenih prava.

- Želim istaknuti pitanje naknada za nezaposlene, viši iznos najniže mirovine i zaštitu stečenih prava za pripadnike HVO-a i njihovih obitelji - kazao je Plenković.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da mu je drago što zakon predstavljaju u Kninu uoči Dana pobjede i proslave 'Oluje'.

- Izradi ovog Zakona postupili smo kako bi onima koji su najzaslužniji za obranu domovine dali njihova prava. Do sada su njihova prava bila raspršena u nekoliko zakona, a postojeći Zakon o braniteljima je mijenjan više od 10 puta. Jakim zakonskim uporištem odaje se priznanje njihovoj žrtvi i čuva se dignitet Domovinskog rata i svih sudionika i stradalnika. Po prvi put su izradi zakona sudjelovali branitelji - rekao je Medved.

Naglasio je kako je analiza pokazala da je bilo evidentirano 505.649 branitelja, a danas je živih 442.710.

- Trajni status ima 56.562 branitelja, a 82.000 ih je nezaposleno i nemaju redovita primanja. posebno zabrinjava top što ih je više od 54.000 umrlo nakon Domovinskog rata i svake godine ih umire sve više. Samo u 2017. godini ih je umrlo 1744. Analiza je ukazala na potrebu donošenja novog jedinstvenog zakona kojim će se osigurati odgovarajuća skrb uvažavajući vrijeme koje su proveli u ratu. Visina naknade za nezaposlene ovisi o duljini djelovanja u borbenom sektoru - rekao je Medved.

Za financiranje svih mjera iz zakona bit će potrebno 219 milijuna i 200 tisuća kuna. Sve će mjere stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, dok će samo dio koji se odnosi na mirovine početi primjenjivati od 1. ožujka.

15.43 - Možda je bilo malo ekstenzivno, ali možda je dobro da smo čuli sve konkretne aktivnosti koje se poduzimaju - komentirao je Plenković na kraju prve točke.

U drugoj je točki usvojen je prijedlog o nabavi sedam respiratora za veteransku bolnicu u Kninu.

- Ovdje se radi o potrebi. Povećava se broj bolesnika koji ne mogu disati bez umjetnih pluća, takvi pacijenti zauzimaju aktivne krevete u bolnicama. Zato smo i krenuli s ovom inicijativom. Tu će biti smješteni bolesnici iz Splita, Šibenika i Zadra, a vjerojatno i iz Dubrovnika, to bi trebalo biti otvoreno do kraja godine - kazao je ministar zdravlja Milan Kujundžić.

Prihvaćeni su i ostali prijedlozi vezani uz projekte vezane uz Grad Knin i Šibensko-kninsku županiju koji se odnose na darovanje državnog zemljišta, nekretnina, prijenos prava vlasništva, prijeboj obveza Grada Knina prema RH. Usvojen je i zaključak o iskazivanju interesa za osiguranja stanova za djelatne vojne s rasporedom službe na području Knina, u suradnji s Javnom ustanovom 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar' pokrenut će se projekt posjeta učenika osnovnih škola Kninu koji će tako stjecati znanje o Domovinskom ratu. Usvojen je i zaključak o ustupanju pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju, uspostavit će se jedinstveni kontaktni centar za potrebe HEP-a i podržati izgradnja atletske staze.

Na redu je Nacrt prijedloga Zakona o braniteljima.


15.26 - Goran Marić posebno je istaknuo problem TEF-a za koji je rekao da je to sada mega problem, ali da će postati mega projekt.

- Taj projekt je od presudne važnosti za Šibenik. Ima nekih zahtjeva kojima nismo mogli udovoljiti, jer se ne radi o imovini RH već o imovini trgovačkih društava ili sindikata - rekao je Marić.

15.15Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić opovrgnula je napise da je Vlada odustala o kupovine dijela imovine Ine.

- Odluke o tijeku procesa provedbe politike o otkupu dijela u Ini provodi Savjet, a Savjet do sada još nije donio odluku o odustajanju. Radi se o jednom kompliciranom procesu u kojem treba procijeniti i tajming pojedinih koraka. Sasvim je jasno da to neće biti moguće završiti u kratkom roku i preko noći -  rekla je Dalić.

Naglasila je da je cilj Vlade poboljšanje učinkovitosti upravljanja državnom imovinom pa poduzimaju niz mjera kojima pokušavaju staviti državnu imovinu u funkciju

- Smatram da je izlistavanje državnih kompanija na burzi jedan od načina da se poboljša sustav upravljanja a da se od toga istodobno kroz dionice i dividende ima koristi - rekla je Dalić koja je s Plenkovićem prije sjednice posjetila i tvornicu vijaka DIV. Rekla je da je ta tvornica primjer oživljavanja proizvodnje.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, govorio je o realiziranim i planiram infrastrukturnim projektima na području Šibensko-kninske županije.

15.09 - Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je njegovo ministarstvo Kninu do sada darovalo dvadesetak vrijednih nekretnina. 

- I danas ovdje imamo perspektivne vojne lokacije. S obzirom na to da HV sudjeluje u pomoći stanovništvu, naši su pripadnici bili angažirani na uređenju igrališta oko četiri kninska vrtića. Kako uz naše vatrogasce i policajce svjedoci ste kako i Hrvatska vojska sudjeluje u gašenju požara, uključujući i ovaj u blizini NP Krka. Suradnja MORH-a s ovim gradom uvijek je bila dobra i nadam se da će tako i u budućnosti ostati - kazao je Krstičević.

Tomo Medved, ministar branitelja, istaknuo je tri aktivnosti koje se vezuju uz potporu Kninu.

 - Od 195 stambenih jedinica koje će se dodijeliti stanovnicima u Kninu, 60 stambenih jedinica se odnosi na stambeno zbrinjavanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Želim naglasiti i novo bodovanje, a to je da roditelji hrvatskih branitelja dobivaju dodatne bodove koje ih svrstavaju visoko na listu. Potpisali smo ugovor s veteranskom bolnicom o provođenju preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje, a do sada je pregledano 457 korisnika. Važna je i gospodarska pomoć braniteljima. Provodimo mjere kojima se potiče dodatno obrazovanje, samozapošljavanje i zapošljavanje kod drugih poslodavaca - nabrojio je Medved.

15.00 - Neposredno prije početka sjednice Vlade premijer Plenković je najavio da će biti potpisano 14 ugovora čija je vrijednost veća od 180 milijuna kuna, a prokomentirao je prijedlog Nacrta zakona o braniteljima koji će danas biti usvojen.

- Naša Vlada želi održavati ove sjednice ne samo u simboličnom smislu u Vukovaru, Sisku i sad u Kninu, već to pokazuje da te krajeve stavljamo visoko. Vrlo smo studiozno u proteku godinu i pol radili na ovom zakonu koji na jedinstven način objedinjava problematiku hrvatskih branitelja. Cilj je popuniti praznine koje su postojale, osigurati puni konsenzus svih ministarstva. Sve mjere ne idu u 2018. godinu, neke idu u 2019., ali ovakav Zakon je kvalitetan po sadržaju, a fiskalno održiv - kazao je Plenković.

14.45 - Marko Jelić, gradonačelnik Knina govorio je o projektima na kojima rade, ali i upozorio na jedan od najvećih problema, ato je iseljavanje sve više Kninjana iz grada.

 - Svjesni ste da je Knin grad koji ima 1300 godina hrvatske povijesti. Ovo je urbano naselje koje postoji od mlađeg kamenog doba. Hrvatska povijest je uvijek u etapama počinjala i završavala u Kninu i zato je odgovornost Vlade izražena. Moramo raditi na projektima koji će pomicati granice Knina, a time i Hrvatske. Grad Knin je u ozbiljnim problemima, a vezani su uz našu opstojnost. Veliki broj mojih sugrađana je napustio grad i time smo izgubili jedan od najvažnijih resursa. Ako ne pristupimo ovom problemu ozbiljno mi uskoro u Kninu nećemo imati za koga raditi, a većina naših problema vezana je uz nedostatak posla - upozorio je Jelić.

I župan Pauk i gradonačelnik Jelić posebno su istaknuli problem prometne nepovezanosti.

- Po nama nije izgledno da će se Šibenik i Knin spojiti brzom cestom u neko skorije vrijeme - rekao je Jelić i predložio rješenje da se ide na drugi pravac.

14.25 - Molim Vladu RH da što prije donese odluku o izradi Prostornog plana NP Krka. Granica parka je promijenjena 1997. i postoje ozbiljni problemi kada se radi po planu koji je bio na snazi prije toga. Problem je to i kod apliciranja za EU fondove. Izrada plana za upravljanja NP Kornati. Četvrti bitan projekt planiramo izgradnju centra kompetencija u turizmu na prostoru bivše vojarne u Mandalini. U tijeku je i rješavane Nautic centra Prgin - rekao je između ostalog Pauk i ponovno naglasio važnost decentralizacije u funkcijskom i financijskom smislu.

Dodao je kako će pred Novu godinu u Šibeniku imati sastanak baš na temu decentralizacije.

14.00 - U Kninu je u 14 sati počela sjednica Vlade RH na kojoj će donijeti važne odluke koje se odnose na razvojne projekte Knina. Prije toga premijer Plenković posjetio je opožareno područje u blizini Nacionalnog parka Krka. Pohvalio je vatrogasce, vojsku, Crveni križ i lokalnu samoupravu u gašenju požara, rekao da pomažemo susjedima u gašenju požara ali je i dodao kako možemo biti još učinkovitiji i još brži. 

- Prilika je ovo da čestitamo hrvatskim vaterpolistima na postignutom uspjehu na Svjetskom prvenstvu - kazao je Plenković u uvodu.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk zahvalio se što je sjednica organizirana u Kninu i rekao kako ne sumnja da će ova sjednica biti iznimno značajna za ovaj grad i cijelu županiju.

- Od svih primorskih županija, naša je najviše bila pogođena ratom. Morali smo sve to sanirati, a sada se naš razvoj ne može zaustaviti - kazao je Pauk i nabrojio sve važne županijske projekte. 

Vaša reakcija na temu