Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BLAŽ DUPLANČIĆ IZ LIVERPOOLA: Goodison će biti krcat, a Englezi prognoziraju da će ih u Split doći oko 3000

BLAŽ DUPLANČIĆ IZ LIVERPOOLA: Goodison će biti krcat, a Englezi prognoziraju da će ih u Split doći oko 3000

Zašto psujete u mom autu? - rekao nam je taksist kad smo mu spomenuli Linekera

Posjet Goodison Parku dva dana prije dvoboja Evertona i Hajduka obilježila je konstatacija svih koje smo sreli, a to je da će stadion u četvrtak biti pun. Na mjestu gdje se prodaju ulaznice rekli su nam da će svih 40.000 gledatelja, koliki je kapacitet, biti na utakmici. Ovdje vlada euforija zbog povratka Waynea Rooneya koji je zabio pobjednički gol Stokeu na otvaranju Premiershipa, a u klubu su odlučili da on ne daje nikakve izjave do susreta s 'Bijelima'.

Cijena ulaznice je, inače, 15 funti, a za mlađe od 18 godina 5 funti...


- Ne znamo puno o Hajduku, ali smo čuli za njegove navijače, atmosferu i bakljade. Everton ima više od 25.000 pretplatnika, tako da malo ulaznica uopće ide u prodaju. Ovo nam je važna utakmica, igrat ćemo u najjačem sastavu i očekujem pobjedu. A, o uzvratu znam samo da će doći oko 3000 naših navijača - rekao nam je ispred stadiona Evertonov fan John, koji se usput pohvalio kako ih je prije dvije i pol godine na gostovanju protiv Young Boysa u Švicarskoj bilo čak šest tisuća.

Zajednički nazivnik svim ljudima koje smo sreli ova tri dana u Liverpoolu je - izrazito su ljubazni. Navijači Liverpoola i Evertona nisu žestoki jedni na druge, a na Goodisonu je istaknuta spomen ploča na kojoj piše: 'Everton remembers 15th April 1989. in memory of the 96 Liverpool supporters who lost their lives at Hillsborough'. Tog tužnog datuma su navijači Liverpoola izgubili živote uoči polufinala FA Cupa između Nottingham Foresta i Liverpoola zgnječeni i pregaženi na tribini neadekvatnoj za broj navijača koji je na nju nahrupio.


Nažalost, u ovom kontekstu moramo spomenuti još jednu tragediju, godine 1985. na stadionu Heysel u Bruxellesu prije finala Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola poginulo je 39 ljudi. Nakon tog događaja UEFA je kaznila engleske klubove s pet godina zabrane igranja u europskim natjecanjima. Bile su to godine kada je FC Liverpool, predvođen Ianom Rushem i Kennyjem Dalglishem bio u naponu snage, ali baš '85. je prvak Engleske postao Everton koji nije mogao igrati u Kupu prvaka zbog kazne koja je donijeta radi huliganizma Liverpoolovih navijača i njihova napada na Heyselu.

Isto se ponovilo i '87. kada je Everton osvojio svoj zadnji naslov prvaka, ni tada nije mogao u europsko natjecanje.


U ona davna vremena vratili smo se u razgovoru sa simpatičnim taksistom koji je ponosno istaknuo da je navijač Liverpoola, a na našu konstataciju da je boje Evertona branio i Gary Lineker je odgovorio:

- Zašto psujete u mom autu?

Interesantno je to da ga spomen Rooneya, koji je trenutno ikona Evertonovih navijača, ne smeta. Čak je kazao da su Wayne i Steven Gerrard pohađali istu školu, a dobro se nasmijao kad smo mu rekli da bi Everton ove sezone mogao biti ispred Liverpoola...

- Nema šanse. Prvak će biti Manchester City, Everton sedmi, a mi negdje između.

Inače, kad smo već spomenuli Linekera, kažimo i to da je on, poput našeg Bake Sliškovića, veliki igrač, koji u igračkoj karijeri nema osvojen naslov prvaka. Lineker je u dresu Evertona bio najbolji strijelac lige, ali je igrao taman u sezoni '85/'86, kada nisu došli do titule.


Stadion Evertona ni blizu ne nudi toliko sadržaja kao Liverpoolov koji ima i Muzej, turu po stadionu naplaćuje 17 funti, a na zanimljiv način su uređene klupe, gdje svaka nosi ime nekoga od slavnih igrača. Na kraju notirajmo još da će navijači Hajduka pri dolasku na Goodison proći pored spomenika jednom starom igraču. Njihov Bajdo Vukas je Dixie Dean, napadač koji je u sezoni 1927/1928 bio najbolji strijelac lige sa 60 postignutih golova, što je do danas nedostižan rekord.

Vaša reakcija na temu