Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Europa nije opravdanje za ovakvu blamažu
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Europa nije opravdanje za ovakvu blamažu

Učinak od dva osvojena boda od mogućih devet je jako loš, a 'bijeli' očito ništa nisu naučili na pogreškama iz prošle sezone

Hajduk je u Puli doživio težak poraz od Istre (4:1), u utakmici u kojoj je trener Damir Burić na teren izveo momčad koja je definitivno prvi i zadnji put igrala zajedno.

Odluka da se odmore Caktaš i Balić, sačuvaju za Europu načeti Vlašić i Roguljić, te od ranije ozlijeđeni Ohandza nije se pokazala dobrom, a uz sve to je trener Burić iznenadio s još nekim potezima, pa tako u početnoj jedanaestorici nije bilo ni Tomislava Kiša, koji nije imao od čega biti umoran, s obzirom da je počeo samo dvoboj kontra Kopra na Poljudu, a niti odluka da se Tudora pošalje na lijevi bok nije se pokazala dobrom.

Ključ Hajdukova uspjeha trebala je biti stabilna uža obrana, ali ona je na kraju bila ključ neuspjeha. Burić tu ništa nije dirao, s Kalinićem na golu, Milovićem i Nižićem na stoperima i Jeffersonom kao zadnjim veznim, trebao je to biti neprobojan bedem, koji će davati sigurnost igračima s manjom minutažom, a u kreaciji se puno očekivalo od Sušića, kojemu je ovo bio 100. nastup za 'bijele'.

Ovoga puta je zakazao vratar Kalinić. Akcija domaćina kod prvog gola započela je dekoncentracijom Jeffersona, njegovom predajom čiste lopte protivniku, a onda je čuvar mreže 'bijelih' loše reagirano na udarac Grkovića sa 23 metra, gdje mu je lopta išla ravno u prsi, no nije je uspio uhvatiti. Potom je Kalinić dobro reagirao na odbijanac, spasio ispred Nikolića, no lopta se odbila do strijelca Heistera, koji je pospremio u mrežu.

Kod drugog gola prizemni ubačaj Tomića s lijeve strane bio je naoko bezopasan, ali je loša reakcija Kalinića kumovala novom odbijancu, nakon kojega je Repić neometano zatresao mrežu.

Jedina prava kombinacija s Hajdukove strane dogodila se u finišu, kada je Sušić proigrao Maglicu, a ovaj još jednom pokazao da mu realizacija nije forte. U čistoj jedan na jedan situaciji pogodio je vratara Ivešu u nogu. Hajduk je imao posjed, na kraju čak i 61 posto, ali olako primljeni golovi koštali su ih rezultatskog minusa.

Kako je odigrao kontra Istre, mogao bi i Fran Tudor uskoro odmoriti. Seljakanje s lijevog na desnog beka očito mu nije dobro sjelo (a on uoće nije bek), ali svejedno Tudor sebi ne smije dozvoliti onako jeftino skrivljen jedanaesterac nakon što mu je Heister gurnuo loptu kroz noge.

Tih 3:0 već je davalo miris katastrofe, Hajduk je uspio smanjiti novim golom Kiša, nakon udarca iz daljine Mujana, ali domaćin je odmah odgovorio i novim golom Heistera postavio konačnih 4:1.

Budimo jasni - Europa nije opravdanje za ovakvu blamažu. Za Hajduk je i te kako važan prvenstveni start jer nitko ne želi opet gledati sezonu u kojoj će 'bijeli' na desetke bodova zaostajati za vodećim. Učinak od dva osvojena boda od mogućih devet je jako loš, a 'bijeli' očito ništa nisu naučili na pogreškama iz prošle sezone.

Pamtimo da je tada Tudor za jednokratnu uporabu u Osijek odveo momčad punu rezervi, kako bi odmorio glavne adute za Dnipro i Dinamo. Epilog je bio taj da je od Osijeka poražen sa 2:0, ispao je iz Europe, a na kraju ga je i Dinamo svladao sa 3:2 nakon što su 'bijeli' imali dva pogotka prednosti.

Ovakav poraz od slabašne Istre, koju je u prošlom kolu pregazila Lokomotiva sa 6:1, nije se smio dogoditi. U najavi smo nekako svi očekivali da će igrači s klupe ući svježi, nabrijani i puni želje za dokazivanjem, a standardni prvotimci jednako koncentrirani kao u najvažnijim susretima.

No, dogodilo se suprotno, podbacili su Kalinić, Tudor, čak i Jefferson, pa Pejić u nastavku, koji nisu bili nikakav oslonac novim igračima, a prolaznu ocjenu zaslužuju tek Kiš i Mujan, koji su po ulasku u više navrata prijetili protivničkim vratima.

Na kraju se možemo jedino nadati da ovaj katastrofalan poraz od prvenstvenog autsajdera neće negativno utjecati na ozračje u momčadi jer Hajduk se u prvenstvu već doveo u situaciju da mu je pobjeda u sljedećem susretu imperativ, te da više nema prostora ni za kakve eksperimente.  

Vaša reakcija na temu