Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hoće li za debakl U-19 reprezentacije odgovarati Jozak ili će se pokriti novom smjenom izbornika
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Hoće li za debakl U-19 reprezentacije odgovarati Jozak ili će se pokriti novom smjenom izbornika

Nekad slavljena generacija danas je još jača za Čorića, Vlašića, Balića, ali je bila zadnja u grupi

Debakl hrvatske U-19 reprezentacije, koja je bez iti jedne pobjede zauzela posljednje mjesto na turniru elitnog kola u Austriji, zaslužuje posebnu pozornost jer se radi o iznimno nadarenoj generaciji, koja je ranije imala rijetko uspješan put na EP i SP, gdje je u kvalifikacijama iza sebe ostavila Španjolsku, Francusku, Belgiju, Tursku, Izrael...

Kako je uništena ova darovita generacija? Arhitekt neuspjeha svakako je Romeo Jozak, osoba od velikog povjerenja Zdravka Mamića, koji je na početku puta ovih, tada 17-godišnjaka, još bio šef škole Dinama, ali ujedno i direktor reprezentativnog kvalifikacijskog turnira, koji je kao predsjednik Stručne komisije HNS-a nadzirao rad svih mlađih uzrasta.

Iz tog perioda datira prva Jozakova nebuloza, koje se malo još tko sjeća. Hrvatska U-17 reprezentacija tada je svladala Izrael i Kazahstan, a za prvo mjesto ostala joj je utakmica protiv Turske. U interesu Dinama i promocije tadašnjeg mladog reprezentativca Alena Halilovića, povukli su ga prije zadnje utakmice natrag u Maksimir, što nije izazvalo dodatne 'repove' jer je selekcija i bez njega svladala u Imotskom Tursku, te osvojila prvo mjesto, ali ostala je zapisana zanimljiva rečenica u Večernjem listu tog 17. listopada 2012.: 'Zamislite situaciju, direktor kvalifikacijskog turnira javio je šefu mlađih selekcija HNS-a da šef škole Dinama traži da Halilović ipak mora kući. Teleportacija, kloniranje... Jozak je sad u odijelu direktora, pa u trenirci HNS-a, pa u trenirci Dinama.'

U međuvremenu je Jozak iz Maksimira potpuno preselio u Hrvatski nogometni savez na funkciju tehničkog direktora i tada počinje agonija u radu s mladim uzrastima, koja traje još i danas.

Prvi potez bio mu je promjena izbornika U-17 reprezentacije, gdje je instalirao Ivicu Vranješa. Ovaj je ostao upamćen po neuspjehu u kvalifikacijama, ali i nečuvenom potezu, gdje je najdarovitijeg igrača te generacije '97. Andriju Balića poslao kući, tako da ovaj nije ni bio u krugu reprezentativaca za kvalifikacijske utakmice.

Jozak je smijenio i Dinka Jeličića, iako je ovaj izborio EP i SP, te čak prošao i grupu na Svjetskom prvenstvu. Jeličić je radio kao trener juniora Dinama, odakle je prešao u Radnik Sesvete, klub u kojemu je tada Dinamo odgajao igrače. Jeličić je na opće iznenađenje imenovan izbornikom, a onda kad je nešto napravio – Jozak ga je smijenio.

U cijeloj toj priči rak-rana Mamićevom povjereniku za mlade stalno je bio Ivan Gudelj. Nova garnitura HNS-a htjela ga se riješiti još u vrijeme kad su u mirovinu slali Ivicu Grnju, ali rezultat upravo s ovom selekcijom koja je bila zadnja u Austriji, držao ga je 'u sedlu'. Gudelj je u međuvremenu čak i promaknut na U-19 reprezentaciju, a onda se, nakon što Hrvatska nije prošla skupinu na SP-u, dogodio preokret.

Romeo Jozak je smijenio Gudelja s mjesta izbornika U-19, iako ovaj nije vodio niti jednu utakmicu u tom uzrastu. Rezultat s U-17 reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Emiratima bio je koban za Gudelja, Jozak je konačno dočekao svoj trenutak i ispalio danas već povijesnu rečenicu:

- Više nije dovoljno samo se plasirati na završnicu.

Od tog trenutka nastavilo se 'divljanje' u radu s mlađim uzrastima HNS-a. Jozak je micanjem Gudelja dobio potpunu kontrolu, izbornici su se mijenjali kao na traci, nisu ni uspijevali upoznati igrače, a već bi bili smijenjeni. U toj zbunjujućoj situaciji izbornici su često prihvaćali i Jozakove sugestije popisa igrača jer trebalo im je vrijeme da dobiju širu sliku.

Dobar primjer je ulazak Nenada Gračana u U-21 reprezentaciju i njegov prvi, sasvim nebulozan popis, na kojemu se našlo 8 igrača Lokomotive i nitko iz Hajduka, makar je tada već Mario Pašalić bio jedan od glavnih igrača prve momčadi 'bijelih', iza kojega su bila i dva postignuta pogotka u derbiju protiv Dinama. Pašalić je, kao ranije Balić, ostao kod kuće.

Gračan je s vremenom 'pohvatao konce', ali nije izborio plasman na Europsko prvenstvo, gdje je U-21 reprezentacija poražena od Engleske.

Jeličiću i Gudelju nije bilo dovoljno samo se plasirati, dok je Gračan opstao usprkos potpunom neuspjehu i neodlasku na veliko natjecanje.

Ludilo tu nije kraj, povratak na priču U-17 reprezentacije dovodi nas do Luke Pavlovića, čovjeka koji je ušao u povijest kao izbornik kod kojega je nastupilo svih 11 igrača Dinama u prvoj jedanaestorici! Pavlovićevo imenovanje mnoge je iznenadilo jer je prethodno imao neslavnu epizodu na klupi Zagreba, uz rijetko viđen niz poraza, a njegova izbornička misija također nije dugo trajala.

Smijenjen je, iako je prošao prvi krug kvalifikacija za EP, stolice su ga koštale prijateljske utakmice, a naslijedio ga je (privremeno?) potpuno nepoznati Dario Bašić, do tada trener Naftaša, Prečkog i Lučkog. Ta generacija je prošla elitno kolo, a očekuje se da će, kako ova, tako i sljedeće generacije, to činiti redovito jer od ove sezone dvije prvoplasirane reprezentacije idu dalje, što bitno olakšava posao.

Iznenađujuće je bilo i imenovanje Ferde Milina na mjesto izbornika U-19 reprezentacije. Zoran Vulić je kratko bio izbornik, ali se kao jedini trofejni stručnjak u ovoj priči, brzo vratio klupskom nogometu i prešao u RNK Split. Milin nije imao potrebitu UEFA Pro licencu, što u HNS-u nije nikakav problem, no mladi zadarski trener definitivno nije krivac za neuspjeh U-19 selekcije u Austriji, kako se to trenutno želi prikazati.

Milin nije mogao utjecati na problem Filipa Benkovića, standardnog stopera i ponajboljeg igrača iz jesenskih kvalifikacija, koji je ispao iz reprezentacije jer nije htio prihvatiti ponudu Zdravka Mamića i potpisati novi ugovor s Dinamom po njegovim uvjetima. Milin je prije kvalifikacijskog turnira imao dvije prijateljske utakmice sa Srbijom, na kojima je mogao provjeriti u kakvom je stanju mladi reprezentativac, ali niti tada ga nije zvao, a zadnja linija, odnosno improvizacija sa Stolnikom, pokazala se jednim od ključnih detalja konačnog debakla.

Generacija koja je prije dvije godine oduševljavala uspjesima, danas je još jača za dinamovca Čorića, te hajdukovce Vlašića i Balića. Hrvatska ima igrače, ali izgubila je s vremenom onaj momčadski duh, za što odgovornost mora snositi i Jozak, koliko god se do sada uspješno pokrivao čestim promjenama izbornika.

Ne, više nije dovoljno samo se plasirati. Hrvatska, eto, u U-21 i U-19 uzrastima nije ni izborila završnicu, ali smo u međuvremenu naučili da nacionalna selekcija može igrati i samo s igračima Dinama, da nema poziva ako prethodno s Dinamom nisi potpisao ugovor (uz Benkovića je primjer i Kalaica), te da ni UEFA Pro licenca ništa ne znači, ako Jozak odluči drugačije...      

Vaša reakcija na temu