Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Zoričić predložio lokaciju na Lazarici za HGSS, Vinko Prizmić oduševljen: 'Urbanistička mafija neće se pomiriti s gubitkom profita!'

Ante Zoričić predložio lokaciju na Lazarici za HGSS, Vinko Prizmić oduševljen: 'Urbanistička mafija neće se pomiriti s gubitkom profita!'

Gradski vijećnik je poručio gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari da će mu osim dobre volje biti potrebna hrabrost i odvažnost

Nezavisni gradski vijećnik Ante Zoričić uputio je inicijativu prema gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, a uskoro će i u lokalnom parlamentu da se HGSS smjesti na Lazarici.

- Ova lokacija bila bi idealna za njihove potrebe, a to su mi predstavnici HGSS-a u razgovoru i potvrdili. Blizina bolnice, helidroma, lučice Zenta i glavne prometnice stvaraju idealne uvjete za njihov centar, a i ostatak zamišljenog parka pogodan je za obavljanje svakodnevnih vježbi ove plemenite službe - drži Zoričić.


Da je tomu tako, posvjedočio nam je Vinko Prizmić, pročelnik spasitelja koji su proslavili Hrvatsku diljem svijeta, a istovremeno djeluju u nefunkcionalnim uvjetima, na Kmanu.

- Mi smo zaista pred puknućem što se tiče prostorija i zaista ne možemo više funkcionirati. Lazarica nam je odlično rješenje, bili smo zadovoljni i Turskom kulom i najavama o preseljenju kraj bolnice na Križinama. Ovo sve toliko dugo traje, pozdravljam i podržavam inicijativu vijećnika Zoričića - jasan je Prizmić.


Zoričić vrlo detaljno izlaže rješenje. U srcu Splita, navodi, na području kotara Bačvice, nalazi se zamišljeni park Lazarica koji ima status javnog parka, tzv. Z1 namjena. Tri puta su dijelovi zelene površine toga parka postajali poslovno-stambeni.

- Prvi put je dio parka postao poslovno-stambena zona u korist gospodina Tomislava Bausa, vlasnika zgrade Lazarica. Drugi put je park 'otkinut' u korist proslavljenog tenisača Gorana Ivaniševića i gradnje njegovog stambeno-poslovnog kompleksa. Treći put je 'netko' iz urbanizma pronašao način kako da dio parka pretvori u stambenu zonu iako nije bilo niti najmanje osnove za to. Pod krinkom zbrinjavanja starosjedioca s Lazarice koji su na tom prostoru u svojim legalnim objektima prisutni od 1942. godine, određen je tzv. zamjenski dio parka koji u naravi nikada nije bio izgrađen i proglašen je stambenom zonom - nabraja Zoričić.

Operacija pretvaranja zelene zone u stambenu započela je, napominje, 2008. godine da bi posljednjim pokušajem izmjena GUP-a te ukidanjem određenih odredbi i prilagođavanjem urbanih pravila pojedini urbanisti za ovaj komad parka predvidjeli stambenu gradnju tri i više objekata u nizu. 

- Kada sam shvatio o čemu se radi upozorio sam na to tadašnjeg gradonačelnika Ivu Baldasara, kolege vijećnike i Općinsko državno odvjetništvo. Međutim, rečeno mi je da je u ovom trenutku 'teško mijenjati' već ranije započete procese. S time se nisam i neću složiti. Štoviše, ovu prevaru želim pretvoriti u pobjedu za naše društvo pa predlažem da nam država ustupi ovu lokaciju za izgradnju centra HGSS-u  umjesto da njen otkup omogućimo 'za sada nepoznatom privatniku' koji se potrudio inicirati brojne izmjene - poziva Zoričić.

O urbanističkoj mafiji Zoričić je govorio kao vijećnik, a javno je istupio i na javnoj raspravi o GUP-u u Lori. 

- Urbanistička mafija pretvara zelene površine u stambene i tako ostvaruje veliki profit. To je dobro organizirana skupina uglađenih ljudi koja dočekuje i ispraća sve gradonačelnike i gradske vlasti, neuništiva je i prilagođava se svim političkim opcijama. Imaju svoje predstavnike u tijelima koja odlučuju o gradskom urbanizmu pa povremenim rotacijama samo ostavljaju privid gubitka utjecaja nad kreiranjem namjene prostora. Oni pošteni urbanisti najčešće su nemoćni zbog sprege pojedinaca koja je stvarana desetljećima pa stoga i imamo povlaštene građevinare i povlaštene arhitekte čiji je angažman uvjet realizacije nekog projekta - zaključio je Zoričić.

Na koncu poručuje Krstuloviću Opari:

- Ono što možemo očekivati jest da se urbanistička mafija neće pomiriti s ovakvim gubitkom profita pa vas upućujem da će osim dobre volje biti potrebna hrabrost i odvažnost.

Vaša reakcija na temu